Άγιος Γεώργιος Σπαθαρικού

ΕΠΙΣΗΜΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

Get Adobe Flash player
Please wait while JT SlideShow is loading images...
Photo Title 1Photo Title 2Photo Title 3Photo Title 4Photo Title 5

Ενθυμήματα (8)

 

Συνεργασία Λεωφορείων Αγίου Γεωργίου, Αρναδιού, Σπαθαρικού

Γράφει η Ελένη Μόσσιλα

Εμείς οι Αϊγιωρκίτες και τα γειτονικά χωριά Αρναδί και Σπαθαρικό, την αρχή «εν τη ενώσει η ισχύς» την ανακαλύψαμε αρκετά χρόνια πριν από την εισβολή. Έτσι, εκτός από τον τίτλο–ονομασία «Ηνωμένες Πολιτείες» που μας δόθηκε, (βέβαια το «Ηνωμένες» ήταν ένας τίτλος που μας πήγαινε γάντι καθώς τα χωριά μας ήταν πολύ κοντά το ένα με το άλλο και στα προσεχή χρόνια θα ενώνονταν μεταξύ τους,  ενώ από την άλλη το «πολιτείες» ήταν… κάπως υπερβολικό), ιδρύσαμε και την συνεργασία των λεωφορείων για μεταφορά των εργαζομένων και των μαθητών στο Βαρώσι, που απ’ ό,τι θα θυμάστε απείχε από χωριό μας γύρω στα 20 χιλιόμετρα και που πήρε την ονομασία, Λεωφορεία Αγίου Γεωργίου, Αρναδιού, Σπαθαρικού (ΣΠΑΡΑΓ). Τα ονόματα των τριών χωριών καθώς και ο προορισμός Αμμόχωστος, αναγραφόντουσαν και στην μπροστινή ταμπέλα του κάθε λεωφορείου.

Οi διαδρομές ξεκινούσαν νωρίς το πρωί και τελείωναν αργά το απόγευμα. Ήταν πολύ ωραίες και ευχάριστες διαδρομές με τους χαρακτηριστικούς τύπους των σιωφέρηδων να συμβάλλουν   στο να γίνεται η διαδρομή μας ακόμα πιο ευχάριστη. Θυμούμαι σαν σιωφέρηδες τον Δημητράκη (Απόστρατο), από το χωριό μας, τον Κωστή του Καλόηρου από το Αρναδί και τους Κουκκουλλή και Στασή από το Σπαθαρικό.(*) Η μεταφορά των κατοίκων των χωριών μας με την κοινοπραξία λεωφορείων συνέβαλλε και στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ μας, πράγμα πολύ καλό για την πρόοδο της περιοχής μας. Εξάλλου γνωριζόμαστε και μεταξύ μας καθώς είχαμε όμορα χωράφια καθώς και χωράφια που βρίσκονταν στις  άλλες δύο κοινότητες.

Ζήσαμε αρκετά ευτράπελα των διαδρομών. Υπήρχαν καλοί οδηγοί αλλά υπήρχαν και κάποιοι κάπως… σιασιούρηδες. Θυμούμαι σε κάποια διαδρομή που όταν ένας οδηγός φρέναρε απότομα κάποιοι βρέθηκαν ξαπλωμένοι στο διάδρομο του λεωφορείου. Κάποια άλλη φορά ένας πολύ προσεκτικός αλλά μάλλον αργός οδηγός καταχειροκροτήθηκε από όλους μας όταν προσπέρασε ένα… κάρο που το έσερνε ένας γάιδαρος.

Όσον αφορά τις διαδρομές, όλες ξεκινούσαν από το Άη Γιώρκη. Καθώς το χωριό μας ήταν σε στενόμακρη διάταξη και καθώς δεν είχε στάσεις, ο οδηγός όπου έβλεπε επιβάτη σταματούσε. Οι Αϊγιωρκίτες, αφού έμπαιναν πρώτοι, έπαιρναν τις… καλύτερες θέσεις. Πράγμα που έκανε τους επιβάτες των άλλων χωριών να… έχουν κάποια παράπονα. Το Αρναδί και το Σπαθαρικό καθώς ήταν σε κάπως στρογγυλή διάταξη είχαν κυρίως μια στάση στην πλατεία του χωριού τους. Το λεωφορείο σταματούσε στην πλατεία και έπαιζε την πουρού για να μαζευτούν οι επιβάτες. Τόσο κοντά ήταν τα χωριά μας που όπως έλεγαν κάποιοι από το Σπαθαρικό, άκουγαν την πουρού του λεωφορείου από το Αρναδί και ξεκινούσαν από το σπίτι τους για τη δική τους στάση.

Από την άλλη η διαδρομή προς το Βαρώσι ήταν πολύ όμορφη. Μετά που διασχίζαμε τον Άη Γιώρκη, στα αριστερά βλέπαμε το ξωκλήσι της Παναγίας, τόπον περίπατου και  προσκυνήματος για τις Αϊγιωρκίτισσες. Θυμούμαι ότι η μάνα μου μου έλεγε ότι το ξωκλήσι το έκτισε ο παππούς της ο Δημήτρης Καπαρνός από το Τρίκωμο. Δεξιά πριν από το Αρναδί βλέπαμε την βαθουλωτή  μάντρα  προβάτων με τους σπήλιους. Μεταξύ Αρναδιού και Σπαθαρικού η θέα του χωριού μας ήταν πανέμορφη. Ο Άη Γιώρκης πρόβαλλε στο βάθος με τον κάμπο να απλώνεται στα πόδια του και τον τράχωνα και το Πενταδάκτυλο να δεσπόζουν επιβλητικά πίσω του. Βγαίνοντας από το Σπαθαρικό,  και αφού είχαμε μαζέψει όλους τους επιβάτες, προχωρούσαμε προ το σημείο που ο δρόμος από το Σπαθαρικό ενωνόταν με το κύριο δρόμο που οδηγούσε αριστερά προς Πογάζι και δεξιά προς  Βαρώσι. Απέναντί μας ήταν η Χάραυτη, η πανέμορφη αμμώδης παραλία των χωριών μας με την γαλάζια θάλασσα και τις υπέροχες ακτές της. Επίσης στα αριστερά μας προς το Βαρώσι βρίσκαμε το όμορφο δασούι  που αποτελείτο κυρίως από ακακίες και στη συνέχεια το ξενοδοχείο Σαλαμίς Μπέι, που ήταν το πρώτο από τα άλλα που θα ακολουθούσαν στον παραλιακό χώρο μπροστά στα χωριά μας αν δεν γίνονταν τα τρομερά γεγονότα του 1974. Στα αριστερά επίσης συναντούσαμε τον αρχαιολογικό χώρο της Σαλαμίνας, σήμα κατατεθέν της ένδοξης Ιστορίας μας. Στα δεξιά ήταν το μοναστήρι του ιδρυτή της Εκκλησίας μας Αποστόλου Βαρνάβα. Καθώς φθάναμε στο Βαρώσι βλέπαμε τους ευκαλύπτους πού βρίσκονταν σε παράταξη στην άκρη του δρόμου δεξιά. Στη συνέχεια βρίσκαμε την παλιά πόλη της Αμμοχώστου  με τα λιονταράκια της περιστοιχιζόμενη από τα ενετικά τείχη, πού ήταν κλειστή περιοχή για μας τους ελληνοκύπριους, καθώς ήταν αμιγώς τουρκοκυπριακή περιοχή. Πριν από το 1955, όπως έμαθα, τα λεωφορεία περνούσαν και μέσα από την κλειστή πόλη.  Περνώντας απέξω, ιδίως εμείς οι πιο μικροί, κοιτάζαμε με ανάμικτα αισθήματα το κλειστό φρούριο, διαισθανόμενοι ίσως τα τραγικά γεγονότα που θα ακολουθούσαν. Ακλουθώντας την διαδρομή προς τα γυμνάσια μας, βρίσκαμε αριστερά  μας το νοσοκομείο και τα δικαστήρια που τώρα βρίσκονται μισοκατεστραμμένα μετά τους βομβαρδισμούς του 1974.

Το τέρμα της διαδρομής για μας τους μαθητές ήταν ανάλογα το Α΄ Γυμνάσιο, το Β΄ Γυμνάσιο, το Γυμνάσιο Θηλέων, η Τεχνική Σχολή καθώς και κάποια ιδιωτικά γυμνάσια ( ΚΑΣΑ, Παπαθωμά).

Αυτή ήταν η διαδρομή των λεωφορείων της συνεργασίας,  από τον Άη Γιώρκη προς το Βαρώσι για μας τους κατοίκους των «Ηνωμένων Πολιτειών». Έχει χαρακτεί μέσα μας μαζί με τόσα άλλα και όταν τα φέρνουμε στη μνήμη μας νιώθουμε ακόμα πιο Αϊγιωρκίτες. Η συνεργασία των λεωφορείων ήταν αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας, χρήσιμη σαν φθηνό μεταφορικό μέσο  εκείνης της εποχής, τότε που τα ιδιωτικά αυτοκίνητα δεν είχαν κατακλύσει ακόμα τους δρόμους της πατρίδας μας.

Λάρνακα, Απρίλιος 2013

(*) Σιωφέρηδες και λεωφορειούχοι ήταν ακόμα ο χωριανός μας Μιχάλης Πασχάλη και ο Χάμπος Τρισσινάς από το Σπαθαρικό.

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ στη νέα μας ερώτηση Ποιος αποκαλείτο "άγιος του Θεού;"

"Στα κουρέματα", έμεινε από τον καιρό των βυζαντινών που κούρευαν κάποιους εγκληματίες για σκοπούς διαπόμπευσης.

 

Χορηγοι

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα201
mod_vvisit_counterΧθες201
mod_vvisit_counterΑυτή την βδομάδα833
mod_vvisit_counterΠροηγούμενη βδομάδα2372
mod_vvisit_counterΑυτό τον μήνα6380
mod_vvisit_counterΠροηγούμενος μήνας10578
mod_vvisit_counterΌλες οι μέρες154082

We have: 2 guests online
Το ip σου: 54.204.127.56
 , 
Today: Ιουλ 23, 2014

Εορτολόγιο

EΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΝΑ ΧΩΡΑ

Flag Counter

Ερώτηση

Τι σημαίνει η λέξη της διαλέκτου μας "πετσώννομαι";
 

       Agios Georgios Spatharikou Copyright © 2013. All Rights Reserved.