Φεβ 07

Το χθεσινό πρόγραμμα

Το πρόγραμμα της χθεσινής μας εκδήλωσης στην στα Μανδριά της Πάφου εξελίχθηκε ως ακολούθως:

Στην αρχή μας τραγούδησε με τη μελωδική φωνή της η σεβαστή χωριανή μας Χριστίνα (Ττινού) Μιχαήλ το παραμύθι δυο αδερφιών «Του καλού και του κακού βασιλιά».

Ακολούθως μας καλωσόρισε με λίγα λόγια ο οικοδεσπότης Παναγής Π/Μιχαήλ, πρόεδρος του Κ.Σ. Μανδριών και ανέγνωσε χαιρετισμό ο υποφαινόμενος πρόεδρος του Κ.Σ. Αγίου Γεωργίου Σπαθαρικού.

Στη συνέχεια ο π. Χαράλαμπος Π/Ιωάννου τέλεσε την Ακολουθία της Βασιλόπιτας και απηύθυνε ολιγόλεπτο κήρυγμα  για τα δώρα που μας προσφέρι ο Θεός. Πήραν όλοι το κομμάτι τους της βασιλόπιτας, καθώς και διάφορα κεραστικά και ποτά. Το τυχερό φλουρί το βρήκε ο Πέτρος Π. Παντελή.

Η Ιωάννα Α. Μιχαήλ, καλλίφωνη όσο και η μητέρα της, μας τραγούδησε το τραγούδι «Το συναπάντημαν», με το οποίο πήρε μέρος στο Διαγωνισμό Κυπριακού Τραγουδιού ο Πολιτιστικός Όμιλος Ρωμηοσύνη, που αναφέρεται στον π. Ευέλθοντα Χαραλάμπους, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης.

Τέλος ακολούθησε η διάθεση βιβλίων, προσφορά του υποφαινομένου, προς ενίσχυση του ταμείου για επιδιόρθωση της εκκλησίας μας στο χωριό. Οι εισπράξεις ήταν πολύ ικανοποιητικές, οι δεύτερες μετά από εκείνες της Λεμεσού.

Σημείωση: Η βασιλόπιτα, τα κεραστικά και τα ποτά ήταν προσφορά του κοινοτάρχη Παναγή Παπάσιελη, το οποίον ευχαριστούμε τόσο γι΄ αυτά όσο και για τη φιλοξενία στην αίθουσα τελετών του Κ.Σ. Μανδριών.

 

 

 

Φεβ 07

Με τους αδερφούς μας της Πάφου

Χθες το απόγευμα στα Μανδριά της Πάφου, στη μεγάλη αίθουσα τελετών του Κ.Συμβουλίου, που ευγενώς μας παραχώρησε ο χωριανός μας κοινοτάρχης Μανδριών Παναγής Παπάσιελη, πραγματοποιήθηκε η τρίτη και τελευταία αϊγιρκίτικη εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας για το νέο έτος. Όλοι όσοι παρευρέθησαν δεν ήταν ακριβώς χωριανοί μας, ήταν κάτι περισσότερο. Ήταν οι αδερφοί μας – έτσι τους ένιωσα – που διαμένουν στην πόλη και επαρχία της Πάφου. Ήταν η πρώτη φορά από το 1974 του ξεριζωμού που μαζεύτηκαν (μαζευτήκαμε) και γιόρτασαν (γιορτάσαμε) ως Αϊγιωρκίτες μέσα σε μια πολύ ζεστή ατμόσφαιρα. Και νιώθω την ανάγκη να τους αναφέρω πιο κάτω ονομαστικά.

Ήταν ο σεβάσμιος π. Χαράλαμπος Π/Ιωάννου και η αδερφή του Χρυστάλλα. Ήταν η σεβαστή παπαδιά Χριστίνα Παπάσιελη και τα παιδιά της: Παναγής και η σύζυγός του Μαρία, η Γιαννούλα και ο σύζυγός της Ιάκωβος, η Νίτσα, η Λεώνη ή Νόνη, ο Σωτήρης, ο Αντρίκος και ο Μόδεστος με τη σύζυγό του Ευγενία. Ήταν η Χριστίνα (Ττινού) Μ. Λαπούτη και οι θυγατέρες της Μαρία, Ελένη και Ιωάννα. Ήταν η Μαίρη του Αντρίκου (Ρούσου Π/Ιωάννου και ο Γιάννης του Κυριάκου Π/Ιωάννου. Ήταν ο Χριστάκης Μαλεκίδης με τη σύζυγό του Χριστίνα και τους γιους τους Ανδρέα και Αντώνη. Ήταν ο Μιχάλης, και ο Νίκος Μαλεκίδης. Ήταν ο Πιερής Μαλεκίδης με τη σύζυγό του Δόξα και τους γιους τους Γιάννη και Ειρηναίο. Ήταν η Έλλη Πέτρου – Παντελή και τα παιδιά της Μάριος με τη σύζυγό του Ευγενία, Χριστάκης, Πέτρος και Ανδρέας. Ήταν και όσοι άλλοι μου διαφεύγουν και στους οποίους απολογούμαι.

Εκ μέρους του Κ. Σ. Αγίου Γεωργίου Σπαθαρικού  ήμουν ο υποφαινόμενος και ο Ανδρέας Διχώρου, αμφότεροι με τις συζύγους μας.

Φεβ 06

Τζιαι μιαν η Πάφος!

Επιτέλους!

Για πρώτη φορά

στα πέτρινα χρόνια της προσφυγιάς

το Κ.Σ. Αγίου Γεωργίου Σπαθαρικού

διοργανώνει εκδήλωση στην Πάφο

για την κοπή της βασιλόπιτας.

Στις 2.30 μ.μ. στο οίκημα

του Κ.Σ. Μανδριών.

Όλοι οι Αϊγιωρκίτες

κι οι φίλοι τους

ευπρόσδεκτοι.

Φεβ 05

Αύριο: Κοπή της βασιλόπιτας στην Πάφο

Αύριο κόβουμε για πρώτη φορά τη βασιλόπιτα με τους πρόσφυγες Αϊγιωρκίτες που διαμένουν στην ακριτική πόλη και επαρχία Πάφου. Ευπρόσδεκτοι είναι και όσοι δεν μπόρεσαν να παραστούν στις δυο προηγούμενες εκδηλώσεις μας Διάβασε περισσότερα »

Φεβ 04

Ο αγώνας των σημαιών

1956: Οι Άγγλοι κλείνουν στην Κύπρο επτά δημοτικά σχολεία, επειδή ύψωσαν τη γαλανόλευκη. (Από το Σαν Σήμερα… της Ιστοσελίδας μας). Διάβασε περισσότερα »

Φεβ 03

Όπου γάμος τζιαι τραπέζιν…

Σήμερα ως ερώτηση σας δίνω την κυπριακή παροιμία “Όπου γάμος τζιαι τραπέζιν τζι η τζυρά Μαρού στην μέση» και ζητώ να βρείτε και να ψηφίσετε  για ποιους λέγεται. Έχετε πάλι τρεις επιλογές. Διάβασε περισσότερα »

Φεβ 02

Η ζωγραφιά μου

Με τη συμπλήρωση 162 χρόνων από τη γέννηση του Γεώργιου Σουρή (1853), μεγάλου Έλληνα σατιρικού ποιητή, δημοσιεύω ένα ποίημά του με το οποίο… ζωγραφίζει τον εαυτό του. Διάβασε περισσότερα »

Φεβ 02

Προβλέψεις του καιρού για τον Φεβρουάριο

Με τον ερχομό του Φλεβάρη παρουσιάζουμε τα προγνωστικά του Πασχάλη Κωνσταντινίδη και του Κ. Κουρέα, δυο μελετητών καιρικών φαινομένων, που αφορούν αυτόν το μήνα. Διάβασε περισσότερα »

Φεβ 01

Το ερχόμενο Σάββατο στις 2:30 μ.μ.

Τελικά το ερχόμενο Σάββατο, 6.2.2016 στις 2:30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωσή μας, των Αϊγιωρκιτών που διαμένουν στην πόλη και επαρχία Πάφου, για την κοπή της βασιλόπιτας. Τόπος της εκδήλωσης θα είναι Διάβασε περισσότερα »

Φεβ 01

Από πού προήλθε η φράση

Από πού προήλθε η φράση «Ες αύριον τα σπουδαία», που έγραψα χθες ως επίλογο κειμένου και ως επικεφαλίδα του;

Στη Θήβα, σε συμπόσιο στο σπίτι του ολιγαρχικού Αρχία, 379 π.Χ. φτάνει φιλική επιστολή, με την παραγγελία να Διάβασε περισσότερα »

Παλαιότερα άρθρα «