Νοε 21

Κηδεύεται σήμερα ο Χαράλαμπος Γεωργίου

Κηδεύεται σήμερα Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2014, στις 12 το μεσημέρι από τον ιερό ναό Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα ο ομοχώριός μας – εξ Αγίου Γεωργίου Σπαθαρικού Αμμοχώστου – Χαράλαμπος Γεωργίου, που απεβίωσε προχθές Τετάρτη σε ηλικία 78 χρόνων. Αποχαιρετιστήριο επικήδειο λόγο θα εκφωνήσει ο κοινοτάρχης κ. Χαράλαμπος Χαραλάμπους.

Νοε 19

Ο Άγιος Γεώργιος Σπαθαρικού έγινε από σήμερα φτωχότερος

Φτωχότερο είναι από σήμερα το χωριό μας, ο Άγιος Γεώργιος Σπαθαρικού, καθώς έφυγε από τη ζωή ένας γνήσιος και άξιος Αϊγιωρκίτης, ο Χαράλαμπος Γεωργίου (ο Χάμπος του Γιωρκή). Διάβασε περισσότερα »

Νοε 19

Κυριάκος Μάτσης

Ο Κυριάκος Μάτσης γεννήθηκε στο Παλαιχώρι το 1926 και αποφοίτησε από τη γεωπονική σχολή του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αποτελεί μια από τις συγκλονιστικές μορφές του 1955 για την ωριμότητα της πολιτικής του σκέψης, το Διάβασε περισσότερα »

Νοε 17

Ο κουτσαγγάς και το ραφτίν

Ο κουτσαγγάς ή κουτσαγκάς, της προηγούμενης μας ερώτησης είναι ο αγγειοπλάστης και καμιά σχέση δεν έχει με το κουτσακωτήρι και τον κούτσακο (το άγουρο σύκο), που ήταν οι άλλες δύο επιλογές μας. Διάβασε περισσότερα »

Νοε 16

Tο χειρότερο χαρακτηριστικό κάθε ευρωπαϊκής χώρας

Αυστρία: Οι περισσότεροι νέοι καπνιστές
Βέλγιο: Η χειρότερη κυκλοφοριακή συμφόρηση Διάβασε περισσότερα »

Νοε 14

Τ” Άη Φιλίππου

Τ” Άη Φιλίππου σήμερα κι από αύριο αρχίζει η νηστεία του Σαραντάμερου, που φτάνει μέχρι τα Χριστούγεννα. Παλιά υπήρχε το έθιμο να μην γίνονται συνοικέσια  σ” αυτήν την περίοδο, ούτε να τελούνται χαρτώματα και γάμοι φυσικά. Ό,τι υπήρχε στα σκαριά έπρεπε να τελειώσει απόψε, πριν μπουν στις νηστείες. Να σημειώσουμε ότι φέτος, που έπεσε Παρασκευή η γιορτή του Αγίου Φιλίππου, η νηστεία αρχίζει από σήμερα. Επιτρέπεται το ψάρι. Παρακάτω το παραδοσιακό τραγούδι «Τ” Άη Φιλίππου πέρασε», που τραγουδιόταν σαν κι απόψε στις διακεδάσεις της σημερινής Σήκωσης.
Τ” ΑΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥ
Μια μικρούλα όμορφη όσον τζ’ αρκινά
επήεν εις την μάνα της τζιαί είπεν της για να
τζιαί είπεν της για να τζιαί είπεν της για να
Τ’ Άη Φιλίππου πέρασε τζ’ ο τζιαρός περνά
τζ’ η Μαρικκού παντρέυτηκε τζιαί ‘γιώ ακόμα να
τζιαί ‘γιώ ακόμα να τζιαί ‘γιώ ακόμα να
Μάνα μου εμεγάλωσα ετών δεκαεννιά
ούλλες επαντρέφτησαν τζιαί ‘γιώ ακόμα να
τζιαί ‘γιώ ακόμα να τζιαί ‘γιώ ακόμα να
Πέ το του πατέρα μου να σκεφτεί μανά
τα χρόνια πολλυνείσκουσιν τζιαί ‘γιώ ακόμα να
τζιαί ‘γιώ ακόμα να τζιαί ‘γιώ ακόμα να
Όποιος τρώει τζιαί πίνει τζιαί καλοπερνά
Έν τον κόφτει μάνα μου ο άλλος πως περνά
ο άλλος πως περνά ο άλλος πως περνά.
Επιτρέψτε μου εδώ να προσθέσω την στροφή με την οποία τέλειωνε το τραγούδι ο πατέρας μου:
Να σου εύρω, κόρη μου, έναν ττεμπερχανά
να σε “φήννει νηστιτζιήν να μεν θέλεις για να
να μεν θέλεις για να, να μεν θέλεις για να.

Διάβασε περισσότερα »

Νοε 13

Δείτε στη στήλη Σαν Σήμερα…

Αν κοιτάξετε σήμερα τη στήλη Σαν Σήμερα… 13 Νοεμβρίου, θα δείτε πρώτο πρώτο γεγονός τον εμφύλιο πόλεμο ανάμεσα στους Πολιτικούς ή Κυβρνητικούς και τους Στρατιωτικούς ή Αντικυβερνητικούς στη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 Διάβασε περισσότερα »

Νοε 12

Η στήλη Σαν Σήμερα

Στη στήλη Σαν Σήμερα αναγράφονται αθημερινά σπουδαία ΓΕΓΟΝΟΤΑ που έλαβαν χώρα σαν σήμερα από την αρχαία εποχή μέχρι τις μέρες μας, ως επίσης ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ και ΘΑΝΑΤΟΙ διακεκριμένων προσώπων. Το πρώτο ΓΕΓΟΝΟΣ που Διάβασε περισσότερα »

Νοε 11

Έληξε σαν σήμερα ο Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος

Η μεγαλύτερη και πιο πολύνεκρη πολεμική αναμέτρηση που γνώρισε ο κόσμος μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Ξεκίνησε στις 28 Ιουλίου 1914, όταν η Αυστροουγγαρία κήρυξε τον πόλεμο κατά της Σερβίας και τελείωσε με την ταπεινωτική ήττα Διάβασε περισσότερα »

Νοε 10

Οι 15 τροφές που μας γερνούν γρηγορότερα

Οι 15 τροφές που μας γερνούν γρηγορότερα, προπαντός όταν δεν τις παίρνουμε με μέτρο, είναι οι κάτωθι:

Η ζάχαρη, το αλκοόλ, το λευκό κρασί, το υπερβολικά ψημένο κρέας,  το κόκκινο κρέας, το αλάτι,  τα επεξεργασμένα Διάβασε περισσότερα »

Παλαιότερα άρθρα «