Οκτ 30

Ένα έντομο στον καφέ σας

Αν έπεφτε ένα έντομο στο φλιτζάνι του καφέ σας, πώς θα αντιδρούσατε; Δείτε πώς θα αντιδρούσαν διάφορες εθνικότητες:

1. Εγγλέζος: Πετάει το φλιτζάνι με τον καφέ και φεύγει από την καφετέρια.

2. Αμερικάνος: Βγάζει το έντομο και συνεχίζει να πίνει τον καφέ του.

3. Κινέζος: Τρώει το έντομο και πετάει τον καφέ.

4. Εγκλωβισμένος Παλαιστίνιος: Πίνει τον καφέ με το έντομο.

5. Σκοτσέζος: Πιάνει το έντομο και το σφίγγει φωνάζοντας «φτύσ” τον καφέ ρε!».

6. Ισραηλινός: Πουλάει τον καφέ στον Αμερικανό και το έντομο στον Κινέζο.

7. Έλληνας: Βρίζει τη γυναίκα του και πάει στη μάνα του να πιει έναν καφέ της προκοπής.

8. Εσείς πώς θ” αντιδρούσατε; (Πείτε μας το στη συνεστίαση την ερχόμενη Κυριακή. Αν δεν θα είστε εκεί, γράψτε το στα Σχόλια Επισκεπτών).

Οκτ 29

Ευκαιρία κι ευλογία την Κυριακή

1. Την ερχόμενη Κυριακή οι Αϊγιωρκίτες θα έχουμε την ετήσια συνεστίασή μας, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να ξαναβρεθούμε στην 40ή επέτειο από την προσφυγοποίησή μας το 1974 και να εκδηλώσουμε την αγάπη και την έγνοια μας για το τουρκοκρατούμενο χωριό μας. Το πιο σημαντικό αυτή τη χρονιά είναι πως θα έχουμε την ευλογία να προσκυνήσουμε μέρος των λειψάνων του πολιούχου Αγίου μας, οι πλείστοι για πρώτη φορά.

Στις 11.30΄ θα εκκλησιαστούμε στον ιερό ναό του Αγίου Ιακώβου του Πέρσου στη Χοιροκοιτία, όπου θα βρίσκεται και η οστεοθήκη για να προσκυνήσουμε τα λείψανα του Αγίου μας. Στη 1 μμ. θα ακολουθήσει το γεύμα στο κέντρο Χαρίδειο.

Για όσους έρθουν μόνο στο γεύμα ή δεν θα προλάβουν τον εκκλησιασμό, έχει ληφθεί πρόνοια ν” ανοίξει η εκκλησία μετά τις δυόμισι για λίγη ώρα, ώστε να έχουν την ευκαιρία να προσκυνήσουν κι εκείνοι.

2α. Η νέα μας ερώτηση έχει σχέση με τον άγιο μας, που τον γιορτάζουμε την ερχόμενη Δευτέρα, όπως και στις 23 Απριλίου. Τι γιορτάζουμε όμως στις 3 Νοεμβρίου; Τη γέννηση του, τον μαρτυρικό του θάνατο ή την ανακομιδή των λειψάνων του; Επιλέξτε την απάντησή σας και ψηφίστε.

2β. Στην παλιά μας ερώτηση ο ανάφεντος είναι αυτός που δεν έχει αφέντη, ο αδέσποτος. Κι οι λέξεις, ανάφεντος και αδέσποτος, σημαίνουν περίπου το ίδιο: Ανάφεντος (κυπριακή λέξη) από το α το στερητικό και το ουσιαστικό αφέντης. Επειδή ο αφέντης αρχίζει με φωνήεν, μπαίνει ανάμεσα στα δύο α το ν για ευφωνία, ν” ακούεται πιο ωραία. (α +αφέντης, α+ν+αφέντης, ανάφεντος. Αδέσποτος (πανελλήνια λέξη), στερητικό α+δεσπότης (=κύριος), αδέσποτος, χωρίς κύριο, χωρίς αφέντη). Ο εξαφανισθείς, που ήρθε δεύτερος σε ψήφους, είναι ο άφαντος, αυτός που δεν φαίνεται, από το α το στερητικό και το ρήμα φαίνομαι.

Οκτ 28

Απεβίωσε ψες η Παναγιώτα Θωμά

Με βαθιά θλίψη αναγγέλλουμε τον θάνατο της χωριανής μας Παναγιώτας Θωμά (Μισιαρού), που συνέβη αργά χτες το βράδυ, 27 Οκτωβρίου 2014. Διάβασε περισσότερα »

Οκτ 26

Προσκύνηση ιερών λειψάνων του Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου

Με ιερή συγκίνηση πληροφορούμε όλους όσοι θα συμμετάσχουν στον εκκλησιασμό και στη συνεστίασή μας την ερχόμενη Κυριακή στη Χοιροκοιτία, ότι θα έχουμε την ευκαιρία να προσκυνήσουμε μέρος των ιερών λειψάνων του πολιούχου αγίου μας, Τροπαιοφόρου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, που θα μεταφερθούν για λίγες ώρες εκεί προς χάρη μας! Περισσότερα σε επόμενο δημοσίευμα. Διάβασε περισσότερα »

Οκτ 24

Άης Πάππος

Του Αγίου Πάππου σήμερα, δεύτερου επισκόπου των Χύτρων, μετά τον επίσκοπο Νικήτα. Οι Χύτροι ήταν αρχαία πόλη της Κύπρου που την έκτισε ο Χύτρος. Στη θέση της σήμερα είναι η κατεχόμενη Κυθρέα (Στην Κυθρέα είχε παντρευτεί ο Διάβασε περισσότερα »

Οκτ 22

Έφυγε από τη ζωή ο Σπύρος Ζαγοραίος

Την περασμένη Δευτέρα έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών ένας από τους τελευταίους μεγάλους του λαϊκού τραγουδιού, ο συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής Σπύρος Ζαγοραίος. Ο Σπ. Ζαγοραίος ξεκίνησε την καριέρα του στην Αθήνα το 1952. Διάβασε περισσότερα »

Οκτ 21

Συνταγή για κολοκυθόπιτα

Με την ευκαιρία της συνεστίασής μας, που θα πραγματοποιηθεί στη Χοιροκοιτία στις 2 Νοεμβρίου, δίνουμε μια συνταγή για κολοκυθόπιτα, που εννοείται, ένα από τα υλικά της είναι αϊγιωρκίτικο. Διάβασε περισσότερα »

Οκτ 19

Το θαύμα

Στη σημερινή ευαγγελική περικοπή παρακολουθούμε την ανάσταση του γιου της χήρας στην πόλη Ναΐν. Ο Χριστός ανασταίνει το παιδί και το παραδίδει ζωντανό στη μάνα του. Κάνει δηλαδή ένα από τα πολλά του θαύματα. Διάβασε περισσότερα »

Οκτ 18

Του Αγίου Λουκά

Την παλιάν εποχή είχε ένα βασίλειο στη Σαλαμίνα κι ένα στην Καντάρα. Αυτά τα βασίλεια κάποτες ετσακωθήκαν και πολεμούσαν αναμεταξύ τους. Θα περνούσαν βεβαίως και από το Σπαθαρικόν, αφού ήταν στην διαδρομήν τους. Οι Διάβασε περισσότερα »

Οκτ 17

Ο ανάφεντος

1. Δεκαπέντε μέρες έμειναν από τη συνεστίασή μας στη Χοιροκοιτία στις 2 Νοεμβρίου και σας δίνω ένα αϊγιωρκίτικο αίνιγμα:

Έναν πράμαν πραματίτσιν, έσιει το ο κολιός τζι ο κίτσης, η κορόνα τζι ο καμμίτσης, έχω το τζι εγιώ τζι εσού, τζιαι το φύλλον του δεντρού. Τι είναι; Απαντήστε δίπλα στα Σχόλια επισκεπτών. Διάβασε περισσότερα »

Παλαιότερα άρθρα «