Απρ 27

Οι χθεσινές εκλογές στο ψευδοκράτος

Νέος τουρκοκύπριος ηγέτης είναι από χθες ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος υπερίσχυσε του Ντερβίς Έρογλου στο δεύτερο γύρο των εκλογών στο ψευδοκράτος για την εκλογή προέδρου. Στις χθεσινές εκλογές στην κατεχόμενη πατρίδα μας οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι ήταν 176.980 (ενώ όλοι οι τουρκοκύπριοι πριν από τη μεταφορά εποίκων ήταν περί τις 120.000 Τώρα είναι 180.000 μόνο οι ψηφοφόροι).

Οι αριθμοί της χθεσινής ψηφοφορίας και τα αποτελέσματα είναι:

Εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι: 176.980

Ψήφισαν: 113.478

Έγκυρα ψηφοδέλτια: 110.799

Έλαβαν: Μουσταφά Ακιντζί: 67.035. ποσοστό 60,50%

Ντερβίς Έρογλου: 43. 764, ποσοστό 39,50%

Η περιοχή Καρπασίας (επαρχία Καρπασίας, όπως την ονομάζουν απ” εκεί, με πρωτεύουσα το Τρίκωμο) είναι η μόνη περιοχή που έδωσε πλειοψηφία στον Έρογλου. Πήρε 50,16% έναντι 49,84% του Ακιντζί. Αν ο Άγιος Γεώργιος Σπαθαρικού υπάγεται εκλογικά στην Καρπασία κι αν οι ξένοι κάτοικοι του χωριού μας ψήφισαν με αυτή την τάση, σημαίνει πως πολύ πιθανόν να ψήφισαν Έρογλου. (Μόλις μάθω τα αποτελέσματα κατά εκλογικό κέντρο, θα τα δημοσιεύσω).

Ο Ακιντζί θεωρείται ως ένας πολιτικός που έχει υπεράνω τα συμφέροντα της Κύπρου και έχει συγκρουστεί και με τον Ντενκτάς και με την Άγκυρα στο παρελθόν. Ως δήμαρχος της κατεχόμενης Λευκωσίας είχε συνεργαστεί άψογα με τον δήμαρχο Λευκωσίας Λέλλο Δημητριάδη για το αποχετευτικό της πόλης.

Ευελπιστούμε ότι ο νέος τ/κ ηγέτης, που υποστηρίζει επανένωση της Κύπρου, θα τα καταφέρει να πείσει και την Τουρκία για μια συμφωνία λύσης που να ικανοποιεί ολοκληρο τον κυπριακό λαό.

Απρ 26

Χίος – Ε. Ντελακρουά και Β. Ουγκώ

Γεννήθηκε σαν σήμερα 26 Απριλίου το 1978 ο μεγάλος Γάλλος ζωγράφος Ευγένιος Ντελακρουά. Ένα από τα σπουδαιότερα έργα του θεωρείται «Η σφαγή της Χίου». Το έργο είναι εμπνευσμένο από τη σφαγή της Χίου από τους Τούρκους στις 30 Διάβασε περισσότερα »

Απρ 23

23 Απριλίου, του Αγ. Γεωργίου

Στις 23 Απριλίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Μεγαλομάρτυρος και Τροπαιοφόρου Αγίου Γεωργίου. Τέτοια μέρα το 303 ο άγιος μαρτύρησε κατά τη διάρκεια του μεγάλου διωγμού του Διοκλητιανού εναντίον των χριστιανών. Διάβασε περισσότερα »

Απρ 21

21η Απριλίου 1967

Σαν σήμερα πριν από 48 χρόνια, στις 21 Απριλίου 1967, εκδηλώθηκε στην Αθήνα το πραξικόπημα των Ελλήνων συνταγματαρχών, με επικεφαλής τους Παπαδόπουλο, Παττακό και Μακαρέζο. Η δημοκρατία στην Ελλάδα κατελύθη. Η Διάβασε περισσότερα »

Απρ 19

Ομαδική εκδρομή και Φωτογραφίες

Μια πρόταση του Μιχάλη Ευαγγέλου για ομαδική επίσκεψη στο χωριό μας δημοσιοποίησε προχθές στα «Σχόλια επισκεπτών» ο Χριστάκης Νικολάου. Προτεινόμενη ημερομηνία η 3η Μαΐου (μεθεπόμενη Κυριακή). Εάν υπάρξει Διάβασε περισσότερα »

Απρ 17

Δεφτέρι, τεφτέρι

Έγραψα χτες για ένα περιστατικό στην τράπεζα σχετικά με τη λέξη δεφτεράκι (δεφτέρι και τεφτέρι), που μια υπάλληλος το έγραψε με υ (δευτεράκι). Υποστήριξα ότι το σωστό είναι με φ, αλλά τόσο οι υπάλληλοι όσο και οι πελάτες υποστήριζαν το Διάβασε περισσότερα »

Απρ 16

Κουβέντα για μια λέξη

Πήγα χτες στην τράπεζα να πληρώσω ένα πρόστιμο για οδήγηση σε απαγορευμένη λωρίδα του δρόμου. Έδωσα την καταγγελία του αστυνομικού στην υπάλληλο. Προσπάθησε εκείνη να μπει στη σχετική ιστοσελίδα, αλλά το σύστημα δεν Διάβασε περισσότερα »

Απρ 15

Έχετε στομαχόπονους;

Έχετε συχνά στομαχικές κράμπες, φούσκωμα και αέρια; Είτε φάγατε κάτι που σας βαρυστομάχιασε τώρα μετά τις νηστείες, είτε οι ενοχλήσεις οφείλονται στο άγχος ή σε κάποιον ιό και χρειάζεστε άμεση ανακούφιση; Τότε δοκιμάστε τα παρακάτω Διάβασε περισσότερα »

Απρ 12

Χριστός Ανέστη!

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη

του Κ. Σ. Αγίου Γεωργίου Σπαθαρικού

εύχονται στους χωριανούς

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

με υγεία και ευτυχία. Διάβασε περισσότερα »

Απρ 10

Μεγάλη Παρασκευή- Ο Θρήνος της Παναγίας

Άρκοντες αφουγκράστε μου της Δέσποινας τον θρήνον / που κλαίει τον μονογενή εις τον σταυρόν εκείνον.

Άδε μαντάτο σκοτεινό και μέρα λυπημένη / που ήλθεν σήμερον σ” εμέ την πολυπικραμένη Διάβασε περισσότερα »

Παλαιότερα άρθρα «