Δεκ 18

Ο Χορός του Ζαλόγγου (18.12.1803)

Μετά από πολλούς πολέμους με τον Αλή Πασά οι Σουλιώτες συμφώνησαν μαζί του να εγκαταλείψουν τα χωριά τους με τις οικογένειες και τον οπλισμό τους. Μόνο ο καλόγερος Σαμουήλ έμεινε στο Κούγκι με μερικούς Σουλιώτες κι όταν μπήκαν μέσα οι Τουρκαλβανοί έβαλε φωτιά την πυριτιδαποθήκη… Ο Αλή Πασάς θεώρησε το γεγονός ως παρασπονδία και κυνήγησε με το στρατό του τους Σουλιώτες. Μια ομάδα δέχτηκε επίθεση στο Ζάλογγο. Πολλοί πολεμιστές σκοτώθηκαν και λίγοι μπόρεσαν να φύγουν και να σωθούν. Οι Σουλιώτισσες, κάπου εξήντα, για να μη πέσουν στα χέρια του εχθρού,  προχώρησαν προς την κορυφή του Ζαλόγγου. Εκεί, αφού φίλησαν κι αποχαιρέτησαν τα παιδιά τους, τα έριξαν κάτω στο βάραθρο. Ύστερα πιάστηκαν στο χορό και τραγουδούσαν:

«Έχε γεια καημένε κόσμε, έχε γεια γλυκιά ζωή

και συ  δύστυχη πατρίδα έχε γεια παντοτινή.

Στη στεριά δεν ζει το ψάρι κι ο ανθός στην αμμουδιά

κι οι Σουλιώτισσες δεν ζούνε δίχως την ελευθεριά».

Σε κάθε γύρο έπεφτε η τελευταία στον γκρεμό μέχρι που έπεσαν όλες, λες για να ανταμώσουν τα παιδάκια τους.

Την ηρωική θυσία των Σουλιώτισσων εξυμνεί ο Διονύσιος Σολωμός μέσα από μερικές στροφές του ποιήματός του «Εις το θάνατο του Λορδ Μπάιρον». Ορίστε δύο στροφές:

101. «Τες εμάζωξε εις το μέρος

του Ζαλόγγου τ” ακρινό

της ελευθεριάς ο έρως, 

και τες έμπνευσε χορό.

103. Τα φορέματα εσφυρίζαν

και τα ξέμπλεκα μαλλιά,

κάθε γύρο που εγυρίζαν

από πάνου έλειπε μια.

(Περισσότερα στη στήλη Σαν Σήμερα, αφού πατήσετε τη λέξη Σουλιώτισσες)

Δεκ 16

Διενέργησαν ή διενήργησαν

Διενέργησαν ή διενήργησαν εξετάσεις; Ποιο είναι το σωστό; με ρωτά ο αγαπητός μου Νικόλας στα Σχόλια Επισκεπτών.

Αγαπητέ μου Νικόλα, είναι σωστές και οι δυο εκδοχές του ρήματος – η πρώτη είναι λόγια, δηλαδή είναι τύπος που Διάβασε περισσότερα »

Δεκ 15

Τι πάει να πει το ρήμα τριολίζω;

Σήμερα έχουμε νέα ερώτηση: Τι σημαίνει το ρήμα της κυπριακής διαλέκτου τριολίζω; Δείτε τις τρεις επιλογές κι επιλέξτε και ψηφίστε εκείνην που νομίζετε ότι είναι η σωστή. Διάβασε περισσότερα »

Δεκ 12

Παραδόσεις για τον άγιο Σπυρίδωνα

Πολλές είναι οι παραδόσεις για τη συμπεριφορά και τα θαύματα του αγίου Σπυρίδωνα. Η πιο γνωστή είναι για το θαύμα που έκανε με το κεραμίδι στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο (το 325 στη Νίκαια), που όταν το έσφιξε στη χούφτα του έλιωσε και τα επί Διάβασε περισσότερα »

Δεκ 11

Ψηλό το προσδόκιμο ζωής

Όπως προκύπτει από στοιχεία του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) και της Κομισιόν, το προσδόκιμο ζωής στις χώρες της Ε.Ε. αυξήθηκα κατά 5 και πλέον χρόνια την περίοδο 1990 με 2012. Οι άνθρωποι ζουν κατά μέσο όρο περισσότερο στην Ισπανία (προσδόκιμο 82,5), στην Ιταλία (82,4 χρόνια), τη Γαλλία (82,1) και τη Σουηδία (81,8). Το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής παρουσιάζεται στη Λιθουανία (74,1), τη Λετονία (74,1), τη Βουλγαρία (74,4) και τη Ρουμανία (74,5). Η Κύπρος έχει αρκετά ψηλό προσδόκιμο ζωής με 81,1. Ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 79,2.

………………………………….

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ το 1922 γεννήθηκε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης.  Κάντε κλικ  στο όνομά του και… δεν θα το μετανιώσετε.

 

Δεκ 09

Γιατί πρέπει να γελούμε

Το γέλιο είναι το φάρμακο με τις καλύτερες παρενέργειες, καθώς προσφέρει θετικά σε σωματικό, ψυχολογικό, συναισθηματικό και κοινωνικό επίπεδο. Το γέλιο με φίλους είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας,

Διάβασε περισσότερα »

Δεκ 08

Πένθη του χωριού μας

Απεβίωσε χτες στο Φρέναρος η καλή μας χωριανή Παρασκευή Σύννου.

Η Παρασκευή (Παρασκευού) γεννήθηκε στον Άγιο Γεώργιο Σπαθαρικού στις 29.4.1938 και ήταν ένα από τα πέντε παιδιά Διάβασε περισσότερα »

Δεκ 07

7 Δεκεμβρίου 1941. Επίθεση στο Περλ Χάρμπορ

Σαν σήμερα στις 7 Δεκεμβρίου 1941, ημέρα Κυριακή και τότε, οι Ιάπωνες επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά στην αμερικανική στρατιωτική βάση στο Περλ Χάρμπορ στο νησί Χαβάη, με 200 αεροσκάφη, και κατέστρεψαν τα μισά από τα 380 Διάβασε περισσότερα »

Δεκ 06

Τα φετινά Νικολοβάρβαρα

Ήρθαν τα Νικολοβάρβαρα, που είναι το τριήμερο 4, 5 και 6 Δεκεμβρίου, με τις γιορτές της Αγίας Βαρβάρας, του Αγίου Σάββα  και του Αγίου Νικολάου αντίστοιχα. Στη συνείδηση του κόσμου τα Νικολοβάρβαρα σηματοδοτούν την έναρξη του Διάβασε περισσότερα »

Δεκ 05

Ο εχθρός της νύστας

Νιώθετε συνέχεια πως κλείνουν τα μάτια σας από τη νύστα; Είστε στη δουλειά και αισθάνεστε πως θα πέσετε πάνω στο πληκτρολόγιο; Μην ανησυχείτε. Έρχεται μία έρευνα από το Βέλγιο όπου θα σας ανοίξει στην κυριολεξία τα μάτια, καθώς σας Διάβασε περισσότερα »

Παλαιότερα άρθρα «