Ιαν 30

Το φετινό μας ημερολόγιο

Το φετινό μας ημερολόγιο, που θα προσφερθεί σε όλους στις συναντήσεις του Σαββάτου στη Λεμεσό και της Κυριακής στη Λάρνακα για την κοπή της βασιλόπιτας, είναι αφιερωμένο στην εκκλησιαστική ζωή του χωριού μας.

Ανάμεσα σε άλλη πλούσια ύλη, κάνει αναφορά στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και στο ξωκλήσι της Παναγίας, στους ιερείς που υπηρέτησαν στο χωριό μας (Παπάντωνης και Παπάγιαννης), καθώς και σε άλλους 7 χωριανούς μας, που υπηρέτησαν ή υπηρετούν σε άλλες κοινότητες πριν και μετά το 1974. Υπάρχουν βιογραφικά σημειώματα και για τους εννιά. Αναφέρει όλους τους ψάλτες και τους νεωκόρους (καντηλανάφτες) από το 1954 – μερικούς από πιο πριν -, που υπηρέτησαν στις δυο εκκλησίες μας. Παραθέτει ακόμα όλες τις εκκλησιαστικές επιτροπές του χωριού μας από το 1918 έως το 1974. Τέλος το ημερολόγιό μας του 2015 διανθίζεται με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Εσύ που διάβασες ή σου τηλεφώνησαν ή γνωρίζεις, τέλος πάντων, για τις εκδηλώσεις μας στη Λεμεσό και στη Λάρνακα, σε πόσους συγγενείς ή χωριανούς τηλεφώνησες; Εγώ τηλεφώνησα σε πεντέξι δεκάδες.

Χαράλαμπος.Χαραλάμπους

Ιαν 29

Κοπή της βασιλόπιτας σε Λεμεσό και Λάρνακα

Οι εκδηλώσεις για την κοπή της βασιλόπιτας θα γίνουν στις 2.30 μ.μ. σε Λεμεσό και Λάρνακα ως εξής:

Σάνββατο, 31 Ιανουαρίου στη Λεμεσό, Σωματείο Νέος Αιών Τρικώμου. Στον τηλ. κατάλογο έχει ως διεύθυνση: Δρόμος αρ. 71, αρ. 35, Κάτω Πολεμίδια. Καλύτερα όμως κανείς να ρωτήσει κάποιο χωριανό που διαμένει στη Λεμεσό, να του εξηγήσει καλύτερα.

Κυριακή, 1 Φεβρουαρίου στη Λάρνακα, στο νέο οίκημα της Ένωσης Εκτοπισμένων Κοινοτήτων Αμμοχώστου, διεύθυνση Ουμ Χαράμ 32, 50 μέτρα από το Σωματείο Ποσειδών. (Πώς φτάνουμε ως εκεί, το εξήγησα στο χθεσινό σημείωμα).

Εκτός από το κόψιμο της βασιλόπιτας, θα δοθεί σε όλους το ημερολόγιο του 2015. Επίσης θα κεραστούμε και θα παίξουμε τόμπολα.

Τηλεφωνήστε στους όπου προσφυγικής γωνιάς Αϊγιωρκίτες και ενημερώστε τους.

Ιαν 28

Κοπή της βασιλόπιτας και στη Λάρνακα

Ενώ το ερχόμενο Σάββατο θα κόψουμε τη βασιλόπιτα στη Λεμεσό, στις δυόμισι η ώρα στον Νέο Αιώνα,  την επομένη, Κυριακή 1η Φεβρουαρίου, ίδια ώρα θα γίνει η αντίστοιχη εκδήλωσή μας στη Λάρνακα στο οίκημα της Ένωσης Εκτοπισμένων Κοινοτήτων Αμμοχώστου (Ε.Ε.Κ.Α.). Πρέπει να πούμε όμως ότι η Ε.Ε.Κ.Α. δεν στεγάζεται πλέον εκεί κοντά στον Άγιο Λάζαρο, που μαζευόμαστε κάθε χρόνο, αλλά κοντά στο οίκημα του Σωματείου Ποσειδών.

Πώς βρίσκουμε το νέο οίκημα της Ένωσης Εκτοπισμένων Κοινοτήτων Αμ/στου, όπου θα γίνει η κοπή της βασιλόπιτας:

Προχωρούμε στον δρόμο Αεροδρομίου ή Αρτέμιδος. Προσπερνούμε τα φώτα που στρίβουμε κάτω για τον Άγιο Λάζαρο. Στρίβουμε στα επόμενα φώτα. Προχωρούμε μέχρι να βρούμε μπροστά μας μονόδρομο κι αναγκαστικά πρέπει να στρίψουμε αριστερά ή δεξιά. Στρίβουμε δεξιά και στο αμέσως επόμενο στρίψιμο στρίβουμε αριστερά. Στο αμέσως επόμενο πάλι αριστερά και σε 50 μέτρα είναι το οίκημα της Ε.Ε.Κ.Α..

Παρακαλώ όπως ειδοποιήσετε όλους τους χωριανούς μας και προπαντός εκείνους που ξέρουμε ότι έρχονται κάθε χρόνο στην κοπή της βασιλόπιτας.

Ιαν 27

Το κόψιμο της βασιλόπιτας (στη Λεμεσό)

Το ερχόμενο Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η ετήσια γιορταστική μας εκδήλωση στη Λεμεσό για το κόψιμο της βασιλόπιτας. Στην εκδήλωση, που θα γίνει στις 2.30 μ.μ.στο Σωματείο «Νέος Αιών» Τρικώμου, εκτός από το κόψιμο της βασιλόπιτας θα προσφερθούν κεραστικά και θα δοθεί το ημερολόγιό μας του 2015. Επίσης θα διεξαχθεί τόμπολα – και όσοι επιθυμούν να προσφέρουν δώρα, θα είναι ευπρόσδεκτα.

Το Σάββατο λοιπόν στις 2.30 μ.μ. στον Νέο Αιώνα για τους Αϊγιωρκίτες που διαμένουν στη Λεμεσό και στην Πάφο και για όσους άλλους βολεύονται αυτή τη μέρα.

Παρακαλείστε θερμά όπως ειδοποιήσετε όσους περισσότερους χωριανούς μας μπορείτε, προπαντός αυτούς που είναι τακτικοί κάθε χρόνο σ” αυτή μας την εκδήλωση.

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 1.2.2015 ΣΤΗ ΛΑΡΝΑΚΑ. Περισσότερα αύριο.

Ιαν 25

Ο αριθμός 13 και το κόντυλον

Η τελευταία μας ερώτηση αφορούσε τον γρουσούζικο αριθμό 13 και πώς απέφευγε να τον γράφει στα χειρόγραφά του ο μεγάλος Γάλλος συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκώ. Οι τέσσερις απαντήσεις πήραν τις ακόλουθες ψήφους: Διάβασε περισσότερα »

Ιαν 23

Πένθη του Αγίου Γεωργίου Σπαθαρικού

Νέα απώλεια για τον Άγιο Γεώργιο Σπαθαρικού στην προσφυγιά. Έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 67 χρόνων ο Κυριάκος Βανέζης. Ο Κυριάκος καταγόταν από την Αμμόχωστο και ήταν σιδεροτεχνίτης το επάγγελμα.  Το 1970 ήρθε στο χωριό μας Διάβασε περισσότερα »

Ιαν 21

Το γρουσούζικο 13

Οι περισσότεροι άνθρωποι, μορφωμένοι ή αμόρφωτοι, είναι προληπτικοί. Η προληπτικότητα δεν είναι ένα φανόμενο της εποχής, αλλά κρατά από τα πανάρχαια ειδωλολατρικά χρόνια, από τότε που οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να δώσουν μια Διάβασε περισσότερα »

Ιαν 19

Κατεχόμενα, αρχοντοχωριάτης και χουβαρντάς

Είχα σημειώσει τρεις λέξεις στην είδηση του Σαββάτου, για να επανέλθω σήμερα και να τις σχολιάσω. Αυτές είναι: κατεχόμενα, αρχοντοχωριάτες και χουβαρντάδες. Διάβασε περισσότερα »

Ιαν 17

Πέραν των 11 εκ. ευρώ ξοδέψαμε στα κατεχόμενα και στην Τουρκία το 2014

Πέραν των 11 εκατομμυρίων ευρώ ξοδεύτηκαν στα κατεχόμενα και στην Τουρκία κατά το 2014 μέσω πληρωμών με πιστωτικές κάρτες τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία. Διάβασε περισσότερα »

Ιαν 16

Ανέκδοτα από τον Καζαμία

Τα σημερινά ανέκδοτα τα παίρνω από τον Καζαμία του 1993. Ορίστε τα:

Ένα ζευγάρι είχε παντρευτεί πριν από μερικά χρόνια από σφοδρό έρωτα. Διάβασε περισσότερα »

Παλαιότερα άρθρα «