Αυγ 04

Σεπτέμβρης σήμερα

Οι πρόγονοί μας, κυρίως γεωργοί, κηπουροί και βοσκοί, παρατηρούσαν τα σημάδια του καιρού για να μαντεύουν τι καιρικές συνθήκες θα επικρατούν μακροχρόνια, για να ρυθμίζουν ανάλογα τις δραστηριότητές τους: Πότε να καλλιεργήσουν τα χωράφια, πότε να σπείρουν, πότε να φυτέψουν, να κλαδέψουν κ.ο.κ.

Ένας τρόπος να γνωρίζουν τον καιρό κατά τον επόμενο χρόνο ήταν τα μηναλλάγια. Παρατηρούσουν δηλαδή τις καιρικές συνθήκες κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου κι απ” εκεί μπορούσαν να υπολογίζουν τι καιρό θα είχαν κάθε μήνα καθ” όλη τη χρονιά.

Έλεγαν καταρχάς: «Άουστος τζι Απάουστος τζιαι πάλε τρεις τ” Αούστου». Έτσι οι παρατηρήσεις τους ξεκινούσαν από τις 4 Αυγούστου. Η 4η Αυγούστου αντιστοιχούσε προς το Σεπτέμβρη. Σήμερα λοιπόν ό,τι παρατηρήσουν οι σημερινοί Παρατηρητές των καιρικών συνθηκών, όπως ο φίλος μας ο Πασχάλης, θα ισχύει για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Η 5η Αυγούστου αντιστοιχούσε στον Οκτώβρη, η 6η Αυγούστου στο Νοέμβρη κ.ο.κ.

Παρατηρούσαν κυρίως τα σύννεφα, τον αέρα και την υγρασία. Για παράδειγμα, όταν γύρω από το φεγγάρι υπήρχε φωτεινό περίγραμμα, σημαίνει ότι στην ατμόσφαιρα είχε υγρασία, άρα τον αντίστοιχο μήνα του χρόνου θα είχε πολλές βροχές. Όταν φυσούσε νοτιοδυτικός άνεμος και είχε υγρασία, προβλέπονταν πάλι βροχές. Αν φυσούσε βορειοανατολικός άνεμος, θα είχε παγωνιά και καθόλου βροχές…

Επίσης ήταν και η ώρα του 24ώρου που γινόταν η παρατήρηση, καθώς και η διαβάθμιση της έντασης του ανέμου κτλ. που καθόριζαν τις προβλέψεις για ολόκληρο το μήνα.

Τι τα θέλετε όμως, εμείς θα περιμένουμε τις προβλέψεις του Πασχάλη για τον ερχόμενο χειμώνα. Έτσι θα υπολογίσουμε πότε θα καλλιεργήσουμε και θα σπείρουμε τον κάμπο του Άη Γιώρκη, μόλις ελευθερωθεί προσεχώς.

Αυγ 03

Μακάριος

Makarios III and Robert F. Wagner NYWTS cropped.jpg

Ο Μακάριος δέσποσε της εκκλησιαστικής και πολιτικής ζωής της Κύπρου για πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα. Ήταν χαρισματικός ηγέτης και συνέπαιρνε τα πλήθη με τις ομιλίες του. Στην αρχή στάθηκε ένθερμος κήρυκας της Ενώσεως με την Ελλάδα, τελικά όμως υπέγραψε την Ανεξαρτησία της Κύπρου διά των Συμφωνιών Ζυρίχης – Λονδίνου. Ήταν Αρχιεπίσκοπος Κύπρου από το 1950 και Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1960. Διατήρησε αμφότερα τα αξιώματα μέχρι το τέλος της ζωής του.

Ο Μακάριος γεννήθηκε στην Παναγιά της Πάφου το 1913. !3 χόνων εισήχθη στο Παγκύπριο Γυμνάσιο. Πήρε πτυχία Θεολογίας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1948 πήρε υποτροφία από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών για θεολογικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, αλλά τις διέκοψε τον ίδιο χρόνο αφού εξελέγη Μητροπολίτης Κιτίου.

Κατά τη διάρκεια του αγώνα της ΕΟΚΑ ήταν ο πολιτικός αρχηγός του Αγώνα. Εξορίστηκε από τον Κυβερνήτη σερ Τζον Χάρντιγκ στις Σεϋχέλλες τον Μάρτιο του 1956 και απελευθερώθη τον Απρίλιο του 1957. Επέστρεψε στην Κύπρο την 1η Μαρτίου 1959, μετά την υπογραφή των Συμφωνιών Ζυρίχης Λονδίνου.

Κατά το Πραξικόπημα του 1974 πρόλαβε κι έφυγε από την Κύπρο, στην οποία επέστρεψε 4 1/2 μήνες αργότερα, το Δεκέμβριο του 1974.

Στις 12 Φεβρουαρίου 1977 συνυπόγραψε με τον Ντενκτάς τη Συμφωνία Μακαρίου – Ντενκτάς για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (Δ.Δ.Ο.).

Απεβίωσε σαν σήμερα, στις 3 Αυγούστου 1977.

 

Αυγ 02

Όλα έγιναν στις 18:20 χθες…

Αναφέρει η είδηση: «Όλα έγιναν στις 18:20 χθες το απόγευμα, όταν ειδικός αστυφύλακας σε έλεγχο τροχαίας κτλ. κτλ. ..«.Όταν λέμε στις 18:20, δεν χρειάζεται να προσθέτουμε «το απόγευμα» – είναι πλεονασμός. Αν όμως πούμε στις 6:20 χθες, χρειάζεται διευκρίνιση, γιατί μπορεί να είναι απόγευμα ή πρωί. Οι ώρες του 24ώρου αρχίζουν από τα μεσάνυχτα (24:00) Διάβασε περισσότερα »

Αυγ 01

Παροιμίες του Αυγούστου

Παροιμία είναι σύντομος λόγος, έμμετρος ή πεζός, πλήρης προγονικής σοφίας, που σχολιάζει, συμβουλεύει, νουθετεί με συνήθως αλληγορική σημασία. Διαβάστε μερικές παροιμίες που έχουν σχέση με τον μήνα Αύγουστο, που μας μπήκε σήμερα με πολλή ζέστη. Διάβασε περισσότερα »

Ιουλ 30

«Ονήσιλος», του Παντελή Μηχανικού

Ονήσιλος

Ονήσιλος(Παντελή Μηχανικού)

Δίπλα μου ήτανε ο Ονήσιλος

βγαλμένος απ’ την ιστορία και το θρύλο Διάβασε περισσότερα »

Ιουλ 30

Κίνδυνοι από τα ξαναχρησιμοποιούμενα πλαστικά μπουκάλια

Ένα λάθος που όλοι το κάνουμε

Ένα μπουκαλάκι νερό είναι από τα πρώτα πράγματα που φροντίζουμε να έχουμε όταν βρισκόμαστε εκτός σπιτιού, ειδικά το καλοκαίρι.

Πολλοί ωστόσο κάνουν το λάθος να τα ξαναγεμίζουν και να τα ξαναχρησιμοποιούν. Πρόκειται για λάθος, που εγκυμονεί δύο σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

Ανάπτυξη βακτηρίων
Τα πλαστικά μπουκάλια νερού είναι συχνά δύσκολο να καθαριστούν, γεγονός που τα καθιστά ιδανικές εστίες ανάπτυξης βακτηρίων.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια υποστηρίζουν ότι τα βακτήρια συχνά «ευδοκιμούν» στις πλαστικές φιάλες. Επίσης, οι μικροβιολόγοι επισημαίνουν ότι τα πλαστικά μπουκάλια νερού μπορούν να μεταδώσουν επικίνδυνες ασθένειες, μέσω εντερικών ιών.

Επικίνδυνα χημικά λόγω υψηλών θερμοκρασιών
Οι χημικές ουσίες που περιέχει το πλαστικό από το οποίο είναι φτιαγμένα τα μπουκάλια, μπορεί να διαρρεύσει στο περιεχόμενό τους σε υψηλές θερμοκρασίες.

Τα περισσότερα πλαστικά μπουκάλια νερού που έχουν επάνω την ένδειξη «1» σημαίνει ότι είναι κατασκευασμένα από τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο, το οποίο, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, μπορεί να περιέχει αντιμόνιο, μια χημική ουσία που προκαλεί καρκίνο.

Οι πλαστικές φιάλες που έχουν την ένδειξη «3», είναι κατασκευασμένες από πολυβινυλοχλωρίδιο. Οι φιάλες αυτές περιέχουν φθαλικές ενώσεις, οι οποίες συνδέονται με αναπαραγωγικά προβλήματα υγείας.

onmed.gr

Διάβασε περισσότερα »

Ιουλ 28

Πώς οδηγούμε στον καύσωνα;

Όταν η θερμοκρασία ξεπερνά κατά πολύ τους 30 βαθμούς Κελσίου, λαμβάνουμε μέτρα προστασίας του εαυτού μας. Γνωρίζουμε όμως τι πρέπει να κάνουμε όταν οδηγούμε υπό τόσο δύσκολες συνθήκες;

Διάβασε περισσότερα »

Ιουλ 25

Από την κατσηποδκιά στη μονάστρα

Από κάποιο λάθος, η προηγούμενη ερώτηση της ιστοσελίδας μας ήταν ελλιπής. Κι έλειπε ακριβώς η λέξη, της οποίας ζητούσαμε τη σημασία, η λέξη κατσηποδκιά. Επειδή δεν μπορούσε να γίνει διόρθωση, αλλάζουμε την ερώτηση, αφού δώσουμε πρώτα την ερμηνεία της λέξης. Κατσηποδκιά λοιπόν είναι η κακοτυχία, ο κακός οιωνός, το κακό ποδαρικό, το άσχημο γούρι.

 

Νέα κυπριακή λέξη τώρα, η μονάστρα. Τι είναι η μονάστρα;

– Μια κατσίκα που αρέσκεται να ξεχωρίζει από το κοπάδι και να βόσκει μόνη;

– Μια κοπέλα που ξενυχτάει μόνη στο ύπαιθρο κάτω από τ” άστρα;

– Ή μια ηλικιωμένη γυναίκα που μονάζει σε μοναστήρι;

Εδώ σας θέλω! (Κι ελπίζω να μην υπάρχει λάθος αυτή τη φορά)

Ιουλ 24

ΥΠΟΜΝΗΜΑ της Συντονιστικής Απ. Βαρνάβα-Σαλαμίνας

Με την ευκαιρία των θλιβερών επετείων του Πραξικοπήματος και της Εισβολής του 1974 η Συντονιστική Επιτροπή των Εκτοπισμένων Κοινοτήτων της περιοχής Αποστόλου Βαρνάβα – Σαλαμίνας συνήλθε χθες στις 7.30 μ.μ. στη Χοιροκοιοία και Διάβασε περισσότερα »

Ιουλ 22

Οι ερωτήσεις μας

Η προηγούμενή μας ερώτηση ζητούσε την έννοια του ρήματος της διαλέκτου μας κατσάρω. Κατσάρω σημαίνει καταδιώκω, βάζω στην κάτσα. Από το ιταλικό ρήμα cacciare (κυνηγώ), caccia (κυνήγι, δίωξη, καταδίωξη). Διάβασε περισσότερα »

Παλαιότερα άρθρα «