Σεπ 30

Κυπριακές λέξεις

1. Η προηγούμενη ερώτησή μας ζητούσε τη σημασία της λέξης της διαλέκτου μας κυνόστομον.

«Το κυνόστομον ή τζυνόστομον είναι μέτρο μήκους όσο το άνοιγμα του μεγάλου δακτύλου με τον δείκτη. Η λ. σύνθ. από το κυνός – στόμα, όσο δηλ. το άνοιγμα του στόματος του κυνός (=σκύλου)». (Κ. Χατηιωάννου). «Το μεταξύ του αντίχειρα ως το δείχτη διάστημα, σπιθαμή, μήκος 7 περίπου ιντζών». (Κ. Γιαγκουλλής)

2. Σήμερα έχουμε μια νέα λέξη, της οποίας ζητο΄’υμε την έννοιαΑ Τι σημαίνει το ρήμα «μπαρκάζω». Δείτε τις τρεις επιλογές δεξιά και επιλέξτε τη σωστή.

3. «κουτσιώ»: βλ. «κουκκιώ»: κοκκίζω – ευστοχώ, πετυχαίνω στόχο, σκοντάβω». «Η κουκκιά: κύαμος, επιτυχής βολή, ευβολία, επιτυχές χτύπημα στόχου» ( Γράφει ο Ρόης Παπαγγέλου, στο λεξικό του ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΙΔΙΩΜΑ).

4. «ράστη, η: (αρχ. ράστος, ράδιος) ευκολία, βολή, ευχέρεια, ευκολία – σύμπτωση, τύχη». «ράστι ν (τουρκικά rasti) τυχαία, κατά συγκυρία, κατά τύχη – ευχερώς». «ήρτεν ράστιν: συνέβη όλως τυχαία, ήλθε κατευχήν, ήλθε τυχαία» (Ρόης Παπαγγέλου)

Σεπ 29

Υψηλάντης, Καποδίστριας και τσάρος Αλέξανδρος

Από μια απορία του Νικόλα, για το ποιον διέγραψε ο τσάρος, τον Υψηλάντη ή τον Καποδίστρια, παίρνω αφορμή να γράψω λίγα λόγια, συνδέοντας τους τρεις αυτούς άνδρες. Διάβασε περισσότερα »

Σεπ 27

Δολοφονία του Καποδίστρια (σαν σήμερα)

Ο Ιωάννης Καποδίστριας γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1776. Σπούδασε ιατρική, φιλοσοφία και νομική στην Πάντοβα της Ιταλίας. Επιστρέφοντας στη γενέτειρά του άσκησε το επάγγελμα του γιατρού. Παράλληλα εργάστηκε για την Διάβασε περισσότερα »

Σεπ 24

Επανήλθε η παλιά ιστοσελίδα μας

ΑΠΟ ΧΤΕΣ  επανήλθε η παλιά ιστοσελίδα μας με όλες μας τις δημοσιεύσεις από τις 2 Ιουνίου 2012 μέχρι τις 20 Αυγούστου 2014. Διάβασε περισσότερα »

Σεπ 21

Παλιές και νέες ερωτήσεις

Η προηγούμενη ερώτηση:

Ο κωλολάμπης είναι η πυγολαμπίδα, σύνθετη λέξη από το κώλος+λάμπω. Με μεταφορική σημασία λέμε κωλολάμπη τη μικρή λάμπα ή ό,τι άλλο φωτιστικό μέσο, που δίνει πολύ λιγοστό, μη ικανοποιητικό φωτισμό. Η ατάκα του Διάβασε περισσότερα »

Σεπ 19

Αστείες ατάκες ενός Αθηναίου εν έτει 2014

- Όταν καλείτε γυναίκα στο κινητό, να υπολογίζετε και το χρόνο εύρεσης του κινητού της στην τσάντα.

– Βλέπω στα φώτα τροχαίας συμμαθήτρια από το λύκειο. Με χαιρετάει. «Χαθήκαμε», μου λέει. «Άστα», της λέω, «κι εγώ Διάβασε περισσότερα »

Σεπ 18

Πώς να τηγανίζετε τις πατάτες για να μην είναι καρκινογόνες

Πρόσφατα η αμερικάνικη Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συνέστησε να μην καταναλώνονται παρατηγανισμένες και ξεροψημένες τηγανιτές πατάτες.

Πώς θα εξασφαλίζετε ότι οι πατάτες σας δεν περιέχουν το καρκινογόνο ακρυλαμίδιο: Διάβασε περισσότερα »

Σεπ 17

Στον ήρωα του 74

Ένα πολύ παραστατικό ποίημα έγραψε ο λαϊκός ποιητής Μανώλης Βασιλείου για τον αγνοούμενο ήρωα του 1974 Γιώργο Ττόουλου, μου άρεσε και το μοιράζομαι μαζί σας:

Σαράντα χρόνους πομονήν εκάμαν οι δικοί σου,/ Γιώρκο μου, να λειτουρκηθείς, να κάμουν την ταφή σου. Διάβασε περισσότερα »

Σεπ 16

Φτιάχνουμε και μαγειρεύουμε τερτζιελλούδκια

Δημοσιεύω σήμερα πώς φτιάχνουμε τα τερζιελλούδκια και πώς τα μαγειρεύουμε. Αφορμή μου δίνει η τακτική επισκέπτρια της ιστοσελίδας μας Μαρίνα, που ρωτά να μάθει τι είναι τα τερτζιελλούδκια. Διάβασε περισσότερα »

Σεπ 14

Tης Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού

Ο Τίμιος Σταυρός του Κυρίου ανακαλύφθηκε στον Γολγοθά από την Αγία Ελένη, η οποία εντόπισε ακόμα το Σπήλαιο της Βηθλεέμ και τους τόπους που σταυρώθηκε και που αναστήθηκε ο Χριστός. Έπειτα έκτισε εκκλησίες, όπως της Διάβασε περισσότερα »

Παλαιότερα άρθρα «