Μαρ 30

Πώς να μην παίρνετε κιλά

Και όμως υπάρχει τρόπος για να απολαμβάνετε τα αγαπημένα σας εδέσματα χωρίς να παίρνετε κιλά!
Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «PLOS ONE» δείχνει πως μπορούμε να «εξουδετερώσουμε» ένα λιπαρό γεύμα.
Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια διαπίστωσαν ότι ο χυμός από γκρέιπφρουτ (χωρίς πολτό) είναι πιο αποτελεσματικός από το νερό στη διατήρηση του βάρους, έπειτα από την κατανάλωση ενός γεύματος με πολλά λιπαρά.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό ύστερα από ένα πείραμα που έκαναν σε ποντίκια: Χώρισαν τα πειραματόζωα σε έξι υποομάδες και τους έδιναν συγκεκριμένη ποσότητα λιπαρών και συνολικών θερμίδων για 100 ημέρες. Έπειτα από κάθε «γεύμα» τους έδιναν είτε χυμό από γκρέιπφρουτ διαλυμένο σε νερό είτε νερό.
Όσα ποντίκια κατανάλωναν τα περισσότερα λιπαρά και έπιναν στη συνέχεια το χυμό πήραν κατά 18% λιγότερο βάρος και παράλληλα παρουσίασαν σημαντική πτώση στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα τους σε σύγκριση με τα ποντίκια που έπιναν νερό!
Στα ποντίκια που δεν κατανάλωναν πολλά λιπαρά δεν παρατηρήθηκε σημαντική επίδραση στο βάρος έπειτα από την κατανάλωση του χυμού, γεγονός που δείχνει ότι τα συστατικά του γκρέιπφρουτ αλληλεπιδρούν συγκεκριμένα με τα λιπαρά ώστε να «αποτρέψουν» την αύξηση του βάρους.

Τα επόμενα χρόνια θα ακολουθήσουν και άλλες μελέτες, ώστε να αποσαφηνιστεί ο ρόλος του φρούτου στο αδυνάτισμα και να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι εξίσου αποτελεσματικό στον ανθρώπινο οργανισμό.

 

 

Μαρ 29

Η ταλαιπωρία πέρασε

Η ταλαιπωρία των τελευταίων ημερών έχει περάσει και σιγά-σιγά θα μπούμε στο ρυθμό μας. Αρχίζουμε με τις ερωτήσεις μας:

α) Η τελευταία μας ερώτηση πριν από την… εισβολή ζητούσε να βρείτε τι σημαίνει η λέξη της διαλέκτου μας Διάβασε περισσότερα »

Μαρ 28

Εισβολή

Γεια σου Ηλία, γεια και σε όλους τους επισκέπτες της ιστοσελίδας μας. Πολύ δυσάρεστη εικόνα δίνει η ιστοσελίδα μας τις τελευταίες 4 μέρες με την εισβολή των ανεπιθύμητων διαφημίσεων. Εγώ μπορώ μόνο να σβήνω όλο αυτό το αλλόγλωσσο Διάβασε περισσότερα »

Μαρ 24

Ορθογραφικά

Ορθά επισημαίνει ο Νικόλας, δίπλα στη στήλη των Σχολίων, ότι η λέξη ενδοχώρα θέλει τον τόνο στο ω και όχι στο ο. Η εκφωνήτρια που την τόνισε λανθασμένα, θα ήταν καλό, άμα δεν γνωρίζει μια λέξη, να την ψάχνει στο  λεξικό. Ενδοχώρα (και Διάβασε περισσότερα »

Μαρ 23

Νέες φωτογραφίες

Επισκεφτείτε τις ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ της ιστοσελίδας μας και θα βρείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το χωριό μας και την πανέμορφη ανοιξιάτικη φύση με την πλούσια βλάστηση. Επίσης θα δείτε φωτογραφίες από τις φετινές πρωτοχρονιάτικες Διάβασε περισσότερα »

Μαρ 21

Το πρώτο σκαλί

Με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης δημοσιεύω ένα ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη.

( Ένας νεαρός ποιητής παραπονιέται στον Θεόκριτο ότι δυο χρόνια προσπαθεί και μόνο ένα ποίημα κατόρθωσε να γράψει. Διάβασε περισσότερα »

Μαρ 20

Χαίρε Κύπρος

Χαίρε Κύπρος των αγίων των φτωχών και των τιμίων,

χαίρε και των κλεφταράδων και των αδειανών ταμείων Διάβασε περισσότερα »

Μαρ 18

Το πολύτιμο αϊγιωρκίτικο μου δώρο

Γράφει η Ελένη Μόσσιλα

Αγαπητοί χωριανοί, στις 13 Μαρτίου είχα τα γενέθλια μου. Βεβαίως, να ζήσω ευχαριστώ, αλλά δεν το λέω για δεχτώ ευχές, αλλά για να σας πω τι δώρο πρόσφερα στον εαυτό μου, αυτή τη σημαντική για τον καθένα μέρα. Αποφάσισα να του χαρίσω Διάβασε περισσότερα »

Μαρ 16

Θλιβερό άγγελμα θανάτου

Θλιβερό άγγελμα θανάτου από τη Λεμεσό. Απεβίωσε χθες Δευτέρα το μεσημέρι σε ηλικία μόλις 38 χρόνων ο Νίκος Νεάρχου, προσφιλής γιος του Αυγουστή και της Σοφίας Νεάρχου – της χωριανής μας Σοφούλας του Σιαήλη. Διάβασε περισσότερα »

Μαρ 16

Ποιον έλεγαν μουελλοτζιέφαλον; (Η νέα μας ερώτηση)

Η νέα μας ερώτηση ζητά την κυριολεκτική σημασία μιας λέξης της διαλέκτου μας. Τι είναι ο μουελλοτζιέφαλος;

Εκείνος που έχει μεγάλη και στρογγυλή κεφαλή; Εκείνος που έχει στενομάκρουλη κεφαλή σαν πεπόνι; Ή εκείνος που έχει τετράγωνη κεφαλή με τετράγωνη λογική; Διάβασε περισσότερα »

Παλαιότερα άρθρα «