Σεπ 04

Κινητικότητα, αποναρκοθέτηση και θύμησες

Διαβάζω σήμερα πρωί πρωί σε ηλεκτρονική εφημερίδα: «Πώς θα γίνεται η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων» (τίτλος). Το βρίσκω ενδιαφέρον και λέω αμήν και πότε!. Αλλά πάρα κάτω διαβάζω: «Νόμος που προβλέπει την απόσπαση υπαλλήλων της Δημόσιας Υπηρεσίας και των Οργανισμών Δημοσίου Δικαίου». (Ένα Νομοσχέδιο που εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο).

Ο καλός δημοσιογράφος έγραψε κινητικότητα των δημ. υπαλλήλων, που σημαίνει δραστηριοποίηση, ενεργοποίηση, ενώ, προφανώς ήθελε να αποδώσει την απόσπαση ως μετακίνηση, δηλ. αλλαγή θέσης, πόστου, γραφείου, υπηρεσίας κτλ., ένα είδος μετάθεσης. Δεν πειράζει όμως. Γλώσσα ή μάλλον γραφή λανθάνουσα λέγει την αλήθεια. Μακάρι με τις μετακινήσεις να επιτευχθεί και κινητικότητα.

Πάρα κάτω διαβάζω άλλον τίτλο και λέω τι έφταιξα πρωί πρωί!  Διαβάστε κι εσείς: «Ξεκίνησε η αποναρκωθέτηση στη Λεύκα». Εδώ ο καλός δημοσιογράφος νομίζει ότι η αποναρκοθέτηση προέρχεται από τα ναρκωτικά, από το ρήμα ναρκώνω και αποναρκώνω, γι΄ αυτό και τη γράφει με ωμέγα. Αλλά η (απο)ναρκοθέτηση παράγεται από το ρήμα ναρκοθετώ (νάρκη -εκρηκτική συσκευή – και το ρήμα θέτω. Μπαίνει ενδιάμεσα το συνδετικό όμικρον και έχουμε ναρκ(ο)θετώ, ναρκοθέτηση, αποναρκοθέτηση). Ας προσέχουν και λίγο οι δημοσιογράφοι. Να μη διαβάζουμε και να νομίζουμε ότι καθόμαστε πάνω σε νάρκη. Όπως χρειαζόμαστε κράνος όταν μιλά μια λαλίστατη εκπρόσωπος απορριπτικού κόμματος.

Να γράψω και κάτι από τις τηλεοπτικές ειδήσεις. Μετέδιδε προψές η τηλεόρασή μου (δεν ξέρω αν το έκαναν κι οι δικές σας συσκευές), δηλώσεις των Μορφιτών μετά τον εκκλησιασμό στην κωμόπολή τους. Καί στο κάτω μέρος της οθόνης έγραφε: ΜΝΗΜΕΣ ΚΑΙ ΘΥΜΙΣΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ. Δεν σχολιάζω το ότι μνήμες και θύμησες είναι συνώνυμες λέξεις – ο συντάκτης τις έβαλε και τις δύο στον τίτλο για έμφαση. Ούτε το ότι οι μνήμες ασφαλώς έρχονται από το παρελθόν (αυτό είναι αυτονόητο) κι όχι από το μέλλον. Η διαφωνία μου  είναι για τις θύμησες που γράφονται με ήτα κι όχι με γιώτα. Προέρχονται από το ρήμα θυμούμαι (ή θυμάμαι) κι όχι από το θυμίζω. Άλλο θυμούμαι, η θύμηση, οι θύμησες κι άλλο θυμίζω, να σου θυμίσω το ραντεβού, μου θύμισες το χωριό μου (τον Άγιο Γεώργιο Σπαθαρικού).

Σεπ 03

Η γααρκά τζι οι κούκκουφοι

Νέα ερώτηση έχουμε σήμερα κι ενδιαφέρουσα: Τι είναι η γααρκά; (!) Έχουμε τέσσερεις επιλογές, να βρούμε τη σωστή:

α) Είναι η γαϊδούρα; β) Η γαϊδουροσύνη;, γ) Η κλοτσιά της γαϊδούρα; ή δ) Η κόπρος της γαιδούρας (όπως της κότας η τσιλλαρκά);

Όσον αφορά την προηγούμενη ερώτηση, τι σημαίνει εμείναμε τέλεια κούκκουφοι;, κούκκουφοι είναι αυτοί που ζουν μόνοι, οι ανύπαντροι. Σε όσα λεξικά κι αν κοίταξα, δεν βρήκα την ερμηνεία της λέξης. Μόνο στο λεξικό του Γιαγκουλλή γράφει: κούκκουφος [κουκκουφώ], εντελώς μόνος, ανύπαντρος.

Σεπ 02

Η μάχη του Αχυρώνα

Σεπ 01

3. Οικογένεια Π/Ιωάννη Μιχαήλ (Παπάγιαννη)

Παρουσιάζω σήμερα το γενεαλογικό δέντρο της οικογένειας του Π/Ιωάννη Μιχαήλ (Παπάγιαννη). Θα το βρείτε στο κάτω μέρος του κεφαλαίου Γενεαλογικά δέντρα: Κορτόγιαννοι της 25ης Αυγούστου. Τρεις ήταν οι γιοι του Μιχαήλη Κορτόγιαννου και της Κατερίνας: Ο Αντωνής Φωτογράφος, ο Παυλής Μιχαήλ και ο Παπάγιαννης.

Βρείτε το δημοσίευμα της 25ης Αυγούστου (Γενεαλογικά δέντρα: Κορτόγιαννοι) και διαβάστε κάτω από τις δυο πρώτες οικογένειες για την Οικογένεια Π/Ιωάννη Μιχαήλ (Παπάγιαννη).

Αυγ 29

Η υφαντική τέχνη και ο Άγ. Γεώργιος Σπαθαρικού

Γράφει ο Μιχάλης Φ. Ευαγγέλου

Οι τελευταίες ερωτήσεις της ιστοσελίδας μας – φανίσκω και ψίσιη – με έφεραν πολλά χρόνια πίσω. Στα χρόνια εκείνα, που μαθητής ακόμα του Δημοτικού, υπό το φως της λάμπας του πετρελαίου και του ήχου του αρκαστηρκού που ύφαινε η Διάβασε περισσότερα »

Αυγ 29

Ν. Σαλαμίνα – Ανόρθωση

Το βαρωσιώτικο ντέρμπι Νέας Σαλαμίνας  – Ανόρθωσης δεσπόζει της β΄ αγωνιστικής του Πρωταθλήματος. Η Ν. Σαλαμίνα καλείται ν” αντιμετωπίσει ακόμα ένα δύσκολο αντίπαλο, ενώ η Ανόρθωση θέλει να βγάλει ένα ακόμα ντέρμπι, εκτός έδρας αυτή τη φορά. Διάβασε περισσότερα »

Αυγ 28

Τρία ανέκδοτα

Η σπουδή

Ένας βοσκός συναντά ένα φίλο του. «Ίντα κάμνεις, κουμπάρε, λαλεί του. Ο γιος σου πώς τα πάει». «Έτο κουμπάρε εν εις το πτυχίο, σπουδάζει δικηγόρος. Εσέναν;» «Εμέναν κουμπάρε ο γιος μου σπουδάζει λύκος». «Μα ίντα, κουμπάρε! Έσιει έτσι Διάβασε περισσότερα »

Αυγ 27

Σύγχρονοι φοιτητές

Μια γιαγιά στο Πανεπιστήμιο

Τα τρία παιδιά και τα τρία εγγόνια δεν εμπόδισαν την Ελένη Αντωνοπούλου  , 51 ετών, να δώσει πανελλήνιες εξετάσεις και να μπει 1η στη Σχολή Διοίκηση Επιχειρήσεων των ΤΕΙ Πειραιά. Η γιαγιά Ελένη αποφάσισε μετά από χρόνια να πάρει το Διάβασε περισσότερα »

Αυγ 25

Γενεαλογικά δέντρα: Οι Κορτόγιαννοι(*)

Ο Μιχαήλης του Κορτόγιαννου και της Θεκλούς είχε παντρευτεί την Κατερίνα, μη διασωθέντος επωνύμου, από το Λάπαθος. Ο Μιχαήλης και η Κατερίνα απέκτησαν τρεις γιους, τον Αντωνή Φωτογράφο, – το επώνυμο εκ του επαγγέλαματός του ως φωτογράφος-, τον Παυλή Μιχαήλ και τον Γιάννο Μιχαήλ, τον μετέπειτα ιερέα του χωριού μας Παπάγιαννη.

1. Οικογένεια Αντωνή Φωτογράφου

Ο Αντωνής παντρεύτηκε την Άννα Γιαφούτα από το Λάπαθος και θανούσης της Άννας πήρε δεύτερη σύζυγο την Ελένη Σαραντάρη από το Τρίκωμο.

1. Αντωνής Φωτογράφος, 1η σύζ. Άννα Γιαφούτα (Λάπαθος). Παιδί: 1. Κατίνα. 2η σύζ. Ελένη Σαραντάρη (Τρίκωμο). Παιδιά: 2. Γεώργιος, 3. Ιάκωβος.

1.1. Κατίνα Φωτογράφου, σύζ. Αντώνης Χατζηγιώργη (Κάτω Βαρώσι). Παιδιά: 1. Άννα, 2. Ελένη.

1.1.1. Άννα, σύζ. Λάμπρος Σωτηριάδης (Βαρώσι). Παιδιά: 1. Κατίνα, 2. Έλενα.

1.1.2. Έλενα, σύζ. Γιάννος Μελάς (Λάρνακα). Παιδί: 1. Αντώνης.

1.2. Γεώργιος Φωτογράφου, σύζ. Ουρανία Λουκά (Άγιος Γεώργιος Σπαθαρικού). Παιδί: 1. Αντώνης.

1.2.1. Αντώνης, σύζ. Γιωργούλα Στέλιου (Λεμεσός).

1.3. Ιάκωβος Αντωνίου, σύζ. Αδρούλα Κκαμάρη (Γύψου). Παιδιά: 1. Ελένη, 2. Σπύρος.

1.3.1. Ελένη, 1ος σύζ. Τάσος Πλαστήρας (Λάρνακα). Παιδιά: 1. Άντρεα, 2. Κωνσταντίνα. 2ος σύζ. Αντώνης Παλατέ (Ίννια).

( Ο Αντωνής Φωτογράφος είχε αποβιώσει πριν από το 1974. Η σύζυγός του Ελένη απεβίωσε στην προσφυγιά).

2. Οικογένεια Παυλή Μιχαήλ

Ο Παυλής Μιχαήλ παντρεύτηκε την Παρασκευού Σάββα Πούφου από τα Λιμνιά κι απέκτησαν τρία παιδιά.

2. Παυλής Μιχαήλ, σύζ. Παρασκευού Σάββα Πούφου (Λιμνιά). Παιδιά: 1. Ανδρέας, 2. Κατίνα, 3. Γεώργιος.

2.1. Ο Ανδρέας Παυλή πήρε σύζυγο την Ανδριανή. (Γονείς της ήταν ο Γλυκερής Π/Λοΐζου από τη Γιαλούσα και η Ελένη Σταυρινού (Λενού) από το Τρίκωμο. Ο Π/Λοΐζος ήταν από τη Γιαλούσα και με την πολυμελή του οικογένεια είχε έρθει στον Άγιο Γεώργιο, όπου λειτουργούσε ως ιερέας. Τρία από τα παιδιά του παντρεύτηκαν στο χωριό μας: Ο Γλυκερής την Ελένη Σταυρινού, ο Ττοφής την Ευφροσύνη Γ. Βοσκού (την Ευροσυνού ή Μακκουπέ) και η Αικατερίνη τον Χαμπή Χριστοφόρου Ποντίκα. Η Χριστίνα Π/Λοΐζου παντρεύτηκε τον Λιασή από το Βαρώσι κι απέκτησαν 7 παιδιά: (στις παρενθέσεις τα μικρά ονόματα των συζύγων τους) 1. Ανδρέας (Μαρούλα), 2. Ελένη (Ανδρέας), 3. Χαράλαμπος (Φανή), 4. Δέσποινα (Γιώργος), 5. Αντιγόνη (Μποπ, Άγγλος), 6. Λάμπρος (Αλεξάνδρα), 7. Κούλα (Νίκος). – Η Χριστίνα πέθανε πριν από το 1974, ενώ ο Σιαλής στην προσφυγιά. Ο Γλυκερής είχε πεθάνει πριν από το 1950, ενώ η γριά Λενού πριν από το 1974).

2.1. Ανδρέας Παυλή, σύζ. Ανδριανή Γλυκερίου Π/Λοΐζου (Γιαλούσα). Παιδιά: 1. Παύλος, 2. Γλυκέριος, 3. Παναγιώτα (Γιώτα), 4. Παρασκευή (Εύη).

2.1.1. Παύλος, σύζ. Μαρία Θεοδώρου Μαύρου (Τσέρι). Παιδιά: 1. Μόρφω, 2. Αθανασία, 3. Ανδριανή.

(Ο Παύλος απεβίωσε στην προσφυγιά).

2.1.1.1. Μόρφω, σύζ. Παναγιώτης Ιωάννου (Λυθροδόντας). Παιδιά: 1. Μαρία, 2. Ευάγγελος.

2.1.1.2.  Αθανασία, σύζ. Λοΐζος Ιωνά (Λευκόνοικο). Παιδιά: 1. Νικόλας, 2. Παύλος, 3. Αλεξάνδρα.

2.1.2. Γλυκέριος, σύζ. Χρυσταλλένη Νίκου Ζένιου (Αμμόχωστος). Παιδιά: 1. Νικόλας, 2. Άντρια.

2.1.2.1. Νικόλας, σύζ. Clemence Girard – Raydet (Γαλλίδα).

2.1.2.2. Παναγιώτα, σύζ. Τζορτς Κυριάκου (Λευκωσία). Παιδί: 1. Ανδρέας

2.1.3. Παρασκευή, σύζ. Μιχάλης Σπιταλιώτης (Λευκωσία). Παιδιά: 1. Μαρία, 2. Γιώργος.

2.1.3.1. Μαρία, σύζ. Maxwell (Άγγλος).

2.2. Κατίνα Παυλή, σύζυγος Νίκος Ματθαίου (Λεμεσός). Παιδιά: 1. Ματθαίος, 2. Γεωργία, 3. Γιαννούλα, 4. Τασούλα, 5. Κυριακή, 6. Παύλος.

2.2.1. Ματθαίος Ματθαίου (Άκης). Έπεσε σε μάχη στο Προεδρικό κατά το Πραξικόπημα του 1974.

2.2.2. Γεωργία, σύζ. Γεώργιος Α. Λουκά ( Άγιος Γεώργιος Σπαθαρικού). Δες γενεαλογικό του συζύγου της.

2.2.3. Γιαννούλα, σύζ. Κωστάκης Μαυρικίου (Λ/σός). Παιδιά: 1. Ματθαίος, 2. Γεωργία.

2.2.4. Τασούλα, σύζ. Δήμος Δημοσθένους (Καραβάς). Παιδιά: 1. Δημήτρης, 2. Γιώργος, 3. Σάββας, 4. Κατερίνα.

2.2.4.1. Δημήτρης, σύζ. Παρθενόπη Πισσά (Περιστερώνα Μόρφου).

2.2.5. Κυριακή, σύζ. Γιώργος Χαραλάμπους (Ποταμός Γερμασόγειας). Παιδί: 1. Μάριος

2.2.5.1. Μάριος, σύζ. Μαρία Γεωργίου (Ανάγυια Λ/σού). Παιδιά: (δίδυμα) 1. Γιώργος, 2. Κούλα.

(Ο Νίκος Ματθαίου απεβίωσε μετά το 1974. Η Κατίνα απεβίωσε στην προσφυγιά).

2.3. Γεώργιος Παυλή, σύζ. Άννα Λιοτατή (Βαρώσι). Ξενιτεύτηκαν στην Αγγλία πριν από το 1974. Παιδιά: 1. Παρασκευή, 2. Χαρά.

(Ο Παυλής Μιχαήλ απεβίωσε στην προσφυγιά. Η σύζυγός του Παρασκευού είχε αποβιώσει πριν από το 1974. Ο γιος τους Ανδρέας και η νύφη τους Ανδριανή απεβίωσαν στην προσφυγιά).

3. Οικογένεια Π/ Ιωάννη Μιχαήλ (Παπάγιαννη)

Ο Ιωάννης Μιχαήλ, 3ος γιος του Μιχαήλη Κορτόγιαννου και της Κατερίνας από το Λάπαθος (αργότερα Π/Ιωάννης ή Παπάγιαννης) παντρεύτηκε την Ελεγκού Κυριάκου Κούσιου από το Γεράνι. Απέκτησαν 11 παιδιά.

3. Ιωάννης Μιχαήλ, σύζ. Ελεγκού Κυριάκου Κούσιου (Γεράνι). Παιδιά: 1. Χριστίνα, 2. Μιχαήλ, 3. Γεώργιος, 4. Ανδρέας, 5. Αναστάσης, 6. Χαράλαμπος, 7. Κυριάκος, 8. Χρυστάλλα, 9. Παναγιώτης, 10. Λουΐζα, 11. Φωτεινή.

3.1. Χριστίνα (Ττινού), σύζ. Μιχαήλ Λαπούτη (Άγ. Γεώργιος Σπαθαρικού). (Δες αργότερα γενεαλογικό δέντρο του συζύγου).

3.2. Μιχαήλ (αργότερα Π/Μιχαήλ ή Παπάσιελης), σύζ. Χριστίνα Μοδέστου (Μηλιά). Παιδιά: 1. Ελένη, 2. Γιώργος, 3. Λεωνή, 4. Γιαννούλα, 5. Μόδεστος, 6. Παναγιώτης, 7. Σωτήρης, 8. Λοΐζος, 9. Ανδρέας.

3.2.1. Ελένη, σύζ. Γεώργιος Χαραλάμπους (Χλώρακα). Παιδιά: 1. Μαρία, 2. Αντρούλα, 3. Πολίνα.

3.2.1.1. Μαρία;, σύζ. Φίλιππος Χαραλάμπους (Πάφος). Παιδιά: 1. Χρίστος, 2. Ελένη.

3.2.1.2. Αντρούλα, σύζ. Νικόλας Κυριάκου (Αμμόχωστος). Παιδί: 1. Σωτηρία.

3.2.1.3. Πολίνα, σύζ. Χαράλαμπος Χαραλάμπους (Παναγιά). Παιδί: 1. Ανδρέας.

3.2.3. Λεωνή, σύζ. Νίκος Ζήνωνος (Πάφος). Παιδιά: 1. Χριστόδουλος, 2. Κυριάκος, 3. Χριστίνα, 4. Γρηγόρης.

3.2.3.3. Χριστίνα, σύζ. Βαλεντίνος Παναγιώτου (Μεσόγη). Παιδιά: 1. Νεόφυτος, 2. Μαρία – Ειρήνη.

3.2.4. Γιαννούλα, 1ος σύζ. Ανδρέας Παρασκευά (Άγ. Επίκτητος) Παιδιά: 1. Γιώργος, 2. Χριστίνα, 3. Μιχάλης, 4. Βίκη. 2ος σύζ. Ιάκωβος Δημητρίου (Λάρνακα). Παιδί: 1. Γιάννος.

3.2.4.2. Χριστίνα, σύζ. Ανδρέας Χούσας (Ελλαδίτης, Γερμανία).

3.2.5. Μόδεστος, σύζ. Ευγενία Μωυσέως (Μαραθούντα, Πάφου). Παιδιά: 1. Χριστίνα, 2. Δημήτρης.

3.2.5.2. Δημήτρης, σύζ. Μύρια Ανδρέου (Πάφος).

3.2.6. Παναγιώτης, σύζ. Μαρία Μυλωνά (Άγ. Θεράπων, Λ/σού). Παιδιά:1. Μιχάλης, 2. Χρίστος, 3. Ανδρέας, 4. Μαρίνας, 5. Γλυκερία.

3.2.6.1. Μιχάλης, σύζ. Κριστία Θεοφάνους (Στατός, Πάφου). Παιδί: 1. Παναγιώτης.

3.2.7.Σωτήρης, σύζ. Αρλίν Φλόρες (Φιλιππίνες). Παιδιά: 1. Μιχάλης, 2. Γαβριέλα, 3. Αρσένης, 4. Λεωνίδας.

3.2.8. Λοΐζος, σύζ. Ευαγγελία Αναστάση (Καλλέπεια, Πάφου). Παιδιά: 1. Χριστίνα, 2. Δημήτρης, 3. Κωνσταντία, 4. Μαρία, 5. Ραφαέλος.

3.2.9. Ανδρέας, σύζ. Μιχαέλα Τσοπάνου (Ρουμανία). Παιδιά: 1. Χρίστος, 2. Αλέξανδρος.

(Ο Παπάσιελης Π/Ιωάννου απεβίωσε στην προσφυγιά)

3.2.3. Γεώργιος (αργότερα Π/Γώργιος), σύζ. Μαρίτσα Μιχάλη Μάρκου (Γύψου). Παιδιά: 1. Γιάννης, 2. Μιχάλης, 3. Ελένη, 4. Παντελίτσα.

3.2.3.1. Γιάννης, σύζ. Ροδούλα Σερδάρη (Καϊμακλί).Παιδιά: 1. Μαρία, 2. Σταυρούλα.

3.2.3.2. Μιχάλης, σύζ. Άννα Λύμπουρα (Έγκωμη Λ/σίας). Παιδιά: 1. Μαρία, 2. Γλυκερία, 3. Άντρεα, 4. Γιώργος, 5. Βαρνάβας.

3.2.3.2.1. Μαρία, σύζ. Πάρης Παναγή (Παλαίκυθρο).

3.2.3.3. Ελένη, σύζ. Νίκος Ρωσσίδης (Καϊμακλί). Παιδιά: 1. Χαρά, 2. Γιώργος.3.2.3.4. Παντελίτσα, σύζ. π. Μάριος Δημητρίου (Τερσεφάνου). Παιδιά: 1. Βασιλική, 2. Δημήτρης.

(Ο Π/Γώργιος Π/Ιωάννου απεβίωσε στην προσφυγιά)

3.2.4. Ανδρέας (Ρούσος), σύζ. Ελένη Χριστοδούλου (Βάσα). Παιδιά: 1. Άννα, 2. Ερατώ, 3. Μαίρη, 4. Μιχάλης, 5. Χρύσω, 6. Καίτη.

3.2.4.1. Άννα, σύζ. Γρηγόρης Δωροθέου (Άγ. Επίκτητος). Παιδιά: 1. Ανδρέας, 2. Κωνσταντίνος, 3. Δέσποινα.

3.2.4.2. Ερατώ, σύζ. Ανδρέας Γεωργιάδης (Συργιανοχώρι Μόρφου)1. Κωνσταντίνος, 2. Γιάννης.

3.2.4.3. Μαίρη, σύζ. Άντρος Σολωμονίδης (Πάφος). Παιδιά: 1. Έλενα, 2. Κωνσταντίνος, 3. Νικόλας.

3.2.4.4. Χρύσω, σύζ. Κυριάκος Χριστοφή (Λεμεσός). Παιδί: 1. Άντρια.

3.2.4.5. Μιχάλης, 1η σύζ. Χρυσούλα Πενταρά (Χλώρακα). Παιδιά: 1. Ανδρέας, 2. Κωνσταντίνος. 2η σύζ. Ρωξάνα Βιφάμ (Ρουμανία). Παιδί: 3. Γιώργος.

3.2.4.6. Καίτη, σύζ. Ονούφριος Μαυρομμάτης ((Χούλου). Παιδιά: 1. Άννα, 2. Αλέξανδρος.

(Ο Ανδρέας Π/Ιωάννου απεβίωσε στην προσφυγιά).

3.2.5. Αναστάσης (Στασής του παπά), σύζ. Χριστίνα Χριστοφή (Γύψου). Παιδιά: 1. Κυριάκος, 2. Ανδρέας, 3. Χρίστος.

3.2.5.1. Κυριάκος, σύζ. Ερμίνα Σαζακάξ (Ρουμανία). Παιδιά: 1. Γιάννος, 2. Στέλιος, 3. Μαρία.

3.2.5.2. Ανδρέας, σύζ. Καλλιόπη Ανδρέου (Βουνό Κερύνειας). Παιδιά: 1. Χριστιάνα, 2. Μαρία, 3. Αναστάσης, 5. Ραφαέλα, 6. Μιχάλης.

3.2.5.3. Χρίστος, σύζ. Στέλλα Χαραλάμπους (Νικήτας Μόρφου). Παιδιά: 1. Ελένη, 2. Χριστίνα.

(Ο Αναστάσης Π/Ιωάννου απεβίωσε στην προσφυγιά).

3.2.6. Χαράλαμπος, αργότερα Π/Χαράλαμπος, σύζ. Νιόβη Χρυσοστόμου (Κάθηκας). Παιδιά: 1. Ελπίδα, 2. Έλενα, 3. Γιώργος, 4. Νυμφοδώρα.

3.2.6.1. Ελπίδα, σύζ. Νίκος Γιασουμή (Περιστερωνοπηγή). Παιδιά: Μηνάς, 2. Χαράλαμπος.

32.6.2. Έλενα, σύζ. Ανδρέας Ιακώβου Πάφος). Παιδιά:1. Γιώργος, 2. Νιόβη.

3.2.6.3. Γιώργος, σύζ. Έλενα Μοντεάνου (Μολδαβία). Παιδιά: 1. Χαρά, 2. Μαρία.

3.2.6.4. Νυμφοδώρα, σύζ. Ανδρέας Μιχαήλ (Γεροσκήπου). Παιδιά: 1. Μαριλένα, 2. Αλέξανδρος.

3.2.7. Κυριάκος, σύζ. Παναγιώτα Πετρή Κκαμάρη (Γύψου). Παιδιά: 1. Γιάννης, 2. Πέτρος.

3.2.7.1. Γιάννης, σύζ. Μαρίνα Βλαδιμίρ (Λευκορωσία). Παιδί: 1. Μαρία.

3.2.7.2. Πέτρος, σύζ. Βαγγελία Βουλόζα (Φιλιππίνες). Παιδιά: 1 Μαργαρίτα, 2. Αναστασία, 3. Κυριάκος, 4. Παναγιώτα.

(Ο Κυριάκος Π/Ιωάννου απεβίωσε στην προσφυγιά).

3.2.8. Χρυστάλλα, σύζ. Γιώργος Πασχόπουλος (Σέρρες). Παιδιά: 1. Στέλλα, 2. Χρίστος, 3. Ελένη, 4. Μαριάννα.

3.2.8.1. Στέλλα, σύζ. Κωνσταντίνος Γεωργίου (Πάφος) Παιδιά: 1. Μάριος, 2. Γιώργος, 3. Χριστίνα.

3.2.8.3. Ελένη, σύζ. Λεωνίδας Μιχαήλ (Κισσόνεργα). Παιδιά: 1. Μαρία, 2. Δανιέλα, 3. Χρίστος.

3.2.9. Παναγιώτης (Παής), σύζ. Φλωρεντία (Φούλα) Θεοφίλου (Άγ. Γεώργιος Σπαθαρικού). Παιδιά: 1. Ελένη, 2. Άντρη, 3. Άννα – Μαρία.

3.2.9.3. Άννα – Μαρία, σύζ. Ραλφ (Λίβανος). Παιδί: 1. Αλέξανδρος.

3.2.10. Λουίζα. Έγινε μοναχή και πήρε το όνομα Αθανασία.

3.2.11. Φωτεινή, σύζ. Μιχάλης Μιχαλάκης (Διαβατά Θεσσαλονίκης). Παιδιά: 1. Κώστας, 2. Στέλιος, 3. Γιάννης.

3.2.11.1. Κώστας, σύζ. Χριστίνα Σιδερά (Μουριά Κιλκίς). Παιδιά: 1. Μάριος, 2. Δημήτρης.

(Ο Παπάγιαννης και η σύζυγός του Ελεγκού απεβίωσαν στην προσφυγιά)

(*) Την ονομασία Κορτόγιαννοι μου την έδωσε ο Παναγιώτης Π/Ιωάννου

Αυγ 24

Νέα ερώτηση και επικαλούμαι τη μνήμη σας

Καλημέρα σε όλους και καλή βδομάδα. Έχουμε και νέα ερώτηση σήμερα και ζητούμε τη σωστή απάντηση.

Λέμε καμιά φορά: Εμείναμεν τέλεια κούκκουφοι ή εννά μείνουμεν κούκκουφοι. Τι είναι άραγε ο κούκκουφος: Μήπως η κουκουβάγια, μες στη νύχτα, ο κουκκουφκιάος; Μήπως είναι είδος χοντρού φιδιού, ο κούφος; Ή η όρνιθα που κουκκουφά Διάβασε περισσότερα »

Παλαιότερα άρθρα «