Νοε 23

Ο ΦΠΑ ή το ΦΠΑ και η «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»

Για να κερδίζουμε χώρο και χρόνο στον γραπτό λόγο χρησιμοποιούμε τα αρκτικόλεξα, τα αρχικά γράμματα οργανώσεων, οργανισμών, σωματείων, συνδικάτων κ. ά. Έτσι, αντί να γράφουμε Φόρος Προστιθέμενης Αξίας, γράφουμε μόνο τα αρχικά των τριών λέξεων: ΦΠΑ. Κι επειδή ο φόρος είναι αρσενικό όνομα, μπαίνει το αρσενικό άρθρο ο μπροστά από το αρκτικόλεξο: ο ΦΠΑ. Είναι λάθος να γράφουμε το ΦΠΑ, αλλά έχει καθιερωθεί πια στην καθομιλουμένη, κι έτσι, την ανάγκη φιλοτιμίαν ποιούμενοι, το δεχόμαστε αν και λανθασμένο. Όπως είναι λάθος να λέμε το ΑΠΟΕΛ, γιατί τα αρχικά είναι από το Αθλητικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας, άρα ο ΑΠΟΕΛ είναι το σωστό.Τελευταία γίνεται από τους ιθύνοντες του Σωματείου μια προσπάθεια να εμπεδωθεί το σωστό, αλλά νομίζω ότι πέφτει στο κενό η προσπάθεια. Στη Λάρνακα ήταν ο ΠΟΛ (ο Ποδοσφαιρικός Όμιλος Λάρνακος) και η ΕΠΑ (η Ένωση Πεζοπορικού ΑΜΟΛ). Γράφουμε το ΚΕΒΕ, αφού είναι (το) Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, όπως και το ΡΙΚ (το) Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.

Η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ έγραφε πάντα η ΟΗΕ, της ΟΗΕ, την ΟΗΕ (με θηλυκό άρθρο)αντί ο ΟΗΕ… ( ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών). (Προσφυγή στην ΟΗΕ, κύκλοι της ΟΗΕ κ.ο.κ.) Και τούτο, γιατί προφανώς αποκαλούσε τον ΟΗΕ ως Οργάνωση  Ηνωμένων Εθνών, πιο σωστά η Οργάνωσις Ηνωμένων Εθνών.

Σημείωση: Η ιστορική ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ εκδόθηκε για τελευταία φορά στις 19 Ιουλίου του 1974. Τα χαράματα της 20ής Ιουλίου, κι ενώ η ύλη  ήταν ήδη στο τυπογραφείο, έφτασε η είδηση ότι εκδηλώθηκε η τουρκική εισβολή. Οι εκδότες αποφάσισαν τότε να μην εκτυπωθεί η εφημερίδα (κι ασφαλώς να μην κυκλοφορήσει) εκείνη την ημέρα). Αποφάσισαν ακόμα, η επανέκδοση της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ να γίνει όταν αποχωρήσουν τα στρατεύματα εισβολής…

Χαράλαμπος Χαραλάμπους

Νοε 21

Κηδεύεται σήμερα ο Χαράλαμπος Γεωργίου

Κηδεύεται σήμερα Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2014, στις 12 το μεσημέρι από τον ιερό ναό Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα ο ομοχώριός μας – εξ Αγίου Γεωργίου Σπαθαρικού Αμμοχώστου – Χαράλαμπος Γεωργίου, που απεβίωσε προχθές Τετάρτη σε ηλικία 78 χρόνων.

Νοε 19

Ο Άγιος Γεώργιος Σπαθαρικού έγινε από σήμερα φτωχότερος

Φτωχότερο είναι από σήμερα το χωριό μας, ο Άγιος Γεώργιος Σπαθαρικού, καθώς έφυγε από τη ζωή ένας γνήσιος και άξιος Αϊγιωρκίτης, ο Χαράλαμπος Γεωργίου (ο Χάμπος του Γιωρκή). Διάβασε περισσότερα »

Νοε 19

Κυριάκος Μάτσης

Ο Κυριάκος Μάτσης γεννήθηκε στο Παλαιχώρι το 1926 και αποφοίτησε από τη γεωπονική σχολή του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αποτελεί μια από τις συγκλονιστικές μορφές του 1955 για την ωριμότητα της πολιτικής του σκέψης, το Διάβασε περισσότερα »

Νοε 17

Ο κουτσαγγάς και το ραφτίν

Ο κουτσαγγάς ή κουτσαγκάς, της προηγούμενης μας ερώτησης είναι ο αγγειοπλάστης και καμιά σχέση δεν έχει με το κουτσακωτήρι και τον κούτσακο (το άγουρο σύκο), που ήταν οι άλλες δύο επιλογές μας. Διάβασε περισσότερα »

Νοε 16

Tο χειρότερο χαρακτηριστικό κάθε ευρωπαϊκής χώρας

Αυστρία: Οι περισσότεροι νέοι καπνιστές
Βέλγιο: Η χειρότερη κυκλοφοριακή συμφόρηση Διάβασε περισσότερα »

Νοε 14

Τ” Άη Φιλίππου

Τ” Άη Φιλίππου σήμερα κι από αύριο αρχίζει η νηστεία του Σαραντάμερου, που φτάνει μέχρι τα Χριστούγεννα. Παλιά υπήρχε το έθιμο να μην γίνονται συνοικέσια  σ” αυτήν την περίοδο, ούτε να τελούνται χαρτώματα και γάμοι φυσικά. Ό,τι υπήρχε στα σκαριά έπρεπε να τελειώσει απόψε, πριν μπουν στις νηστείες. Να σημειώσουμε ότι φέτος, που έπεσε Παρασκευή η γιορτή του Αγίου Φιλίππου, η νηστεία αρχίζει από σήμερα. Επιτρέπεται το ψάρι. Παρακάτω το παραδοσιακό τραγούδι «Τ” Άη Φιλίππου πέρασε», που τραγουδιόταν σαν κι απόψε στις διακεδάσεις της σημερινής Σήκωσης.
Τ” ΑΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥ
Μια μικρούλα όμορφη όσον τζ’ αρκινά
επήεν εις την μάνα της τζιαί είπεν της για να
τζιαί είπεν της για να τζιαί είπεν της για να
Τ’ Άη Φιλίππου πέρασε τζ’ ο τζιαρός περνά
τζ’ η Μαρικκού παντρέυτηκε τζιαί ‘γιώ ακόμα να
τζιαί ‘γιώ ακόμα να τζιαί ‘γιώ ακόμα να
Μάνα μου εμεγάλωσα ετών δεκαεννιά
ούλλες επαντρέφτησαν τζιαί ‘γιώ ακόμα να
τζιαί ‘γιώ ακόμα να τζιαί ‘γιώ ακόμα να
Πέ το του πατέρα μου να σκεφτεί μανά
τα χρόνια πολλυνείσκουσιν τζιαί ‘γιώ ακόμα να
τζιαί ‘γιώ ακόμα να τζιαί ‘γιώ ακόμα να
Όποιος τρώει τζιαί πίνει τζιαί καλοπερνά
Έν τον κόφτει μάνα μου ο άλλος πως περνά
ο άλλος πως περνά ο άλλος πως περνά.
Επιτρέψτε μου εδώ να προσθέσω την στροφή με την οποία τέλειωνε το τραγούδι ο πατέρας μου:
Να σου εύρω, κόρη μου, έναν ττεμπερχανά
να σε “φήννει νηστιτζιήν να μεν θέλεις για να
να μεν θέλεις για να, να μεν θέλεις για να.

Διάβασε περισσότερα »

Νοε 13

Δείτε στη στήλη Σαν Σήμερα…

Αν κοιτάξετε σήμερα τη στήλη Σαν Σήμερα… 13 Νοεμβρίου, θα δείτε πρώτο πρώτο γεγονός τον εμφύλιο πόλεμο ανάμεσα στους Πολιτικούς ή Κυβρνητικούς και τους Στρατιωτικούς ή Αντικυβερνητικούς στη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 Διάβασε περισσότερα »

Νοε 12

Η στήλη Σαν Σήμερα

Στη στήλη Σαν Σήμερα αναγράφονται αθημερινά σπουδαία ΓΕΓΟΝΟΤΑ που έλαβαν χώρα σαν σήμερα από την αρχαία εποχή μέχρι τις μέρες μας, ως επίσης ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ και ΘΑΝΑΤΟΙ διακεκριμένων προσώπων. Το πρώτο ΓΕΓΟΝΟΣ που Διάβασε περισσότερα »

Νοε 11

Έληξε σαν σήμερα ο Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος

Η μεγαλύτερη και πιο πολύνεκρη πολεμική αναμέτρηση που γνώρισε ο κόσμος μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Ξεκίνησε στις 28 Ιουλίου 1914, όταν η Αυστροουγγαρία κήρυξε τον πόλεμο κατά της Σερβίας και τελείωσε με την ταπεινωτική ήττα Διάβασε περισσότερα »

Παλαιότερα άρθρα «