Οκτ 22

Έφυγε από τη ζωή ο Σπύρος Ζαγοραίος

Την περασμένη Δευτέρα έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών ένας από τους τελευταίους μεγάλους του λαϊκού τραγουδιού, ο συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής Σπύρος Ζαγοραίος. Ο Σπ. Ζαγοραίος ξεκίνησε την καριέρα του στην Αθήνα το 1952. Από το 1960 τον συνόδευε στο τραγούδι η σύζυγός του Ζωή, δημιουργώντας ένα από τα πιο δημοφιλή ντουέτα του λαϊκού τραγουδιού. Μερικά από τα δεκάδες τραγούδια του, που έγιναν όλα μεγάλες επιτυχίες, είναι: Προσευχή, Μια αμαρτία μου παλιά, Η κούκλα, Εκεί που μένουν οι νεκροί, Της Λαρίσσης το ποτάμι, Ε ντε λα μαγκέ ντε βοτανίκ, Είμαι ανάπηρος. Ως γνωστόν ο Ζαγοραίος είχε χάσει το αριστερό του χέρι από έκρηξη βόμβας σε ηλικία 15 ετών. Στη θέση του του τοποθέτησαν πλαστικό.

Είχα τη μεγάλη χαρά να τον δω, να τον ακούσω και να απολαύσω τις καταπληκτικές ερμηνείες των τραγουδιών του σε μια από τις καθόδους του στην Κύπρο, στο νυχτερινό κέντρο της Λάρνακας «Φαντασία» το 1983 ή 84.

Έφυγες, μεγάλε Ζαγοραίο, καλό σου ταξίδι. Τα τραγούδια σου έμειναν, να μας συντροφεύουν εσαεί.

Οκτ 21

Συνταγή για κολοκυθόπιτα

Με την ευκαιρία της συνεστίασής μας, που θα πραγματοποιηθεί στη Χοιροκοιτία στις 2 Νοεμβρίου, δίνουμε μια συνταγή για κολοκυθόπιτα, που εννοείται, ένα από τα υλικά της είναι αϊγιωρκίτικο.

Κολοκυθόπιτα

Υλικά:

2 κολοκυθάκια άσπρα

1/2 χαλούμι

1 φέτα

1 κουταλιά γιαούρτι

2 κρεμμυδάκια φρέσκα

2 κουταλιές του τσαγιού Β.Ρ.

1 ποτήρι του νερού αλεύρι

4/5 του  ποτηριού ελαιόλαδο και φυστικέλαιο μισό-μισό

2 αβγά

Εκτέλεση:

Τρίβουμε τα κολοκυθάκια, το χαλούμι και τα κρεμμυδάκια. Λιώνουμε τη φέτα και χτυπούμε τα αβγά. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μαζί σε μια κούπα. Από την κούπα χύνουμε το μείγμα που έγινε σε ένα πάιρεξ και το απλώνουμε.

Ψήνουμε στο φούρνο σε θερμοκρασία 150 βαθμών για περίπου ένα σαραντάλεπτο. (Έχουμε και τον νου μας στην πίτα).

Όποιος φάει και δεν γλείψει τα χέρια του, πάει να πει ότι δεν την κατάφερε την κολοκυθόπιτα. Όποιος φάει και πει είναι υπέροχη, δεν είναι καθόλου υπερβολικός. Μπορεί να φέρει και τη μισή στη συνεστίαση για να το αποδείξει (ότι είναι υπέροχη).

Οκτ 19

Το θαύμα

Στη σημερινή ευαγγελική περικοπή παρακολουθούμε την ανάσταση του γιου της χήρας στην πόλη Ναΐν. Ο Χριστός ανασταίνει το παιδί και το παραδίδει ζωντανό στη μάνα του. Κάνει δηλαδή ένα από τα πολλά του θαύματα. Διάβασε περισσότερα »

Οκτ 18

Του Αγίου Λουκά

Την παλιάν εποχή είχε ένα βασίλειο στη Σαλαμίνα κι ένα στην Καντάρα. Αυτά τα βασίλεια κάποτες ετσακωθήκαν και πολεμούσαν αναμεταξύ τους. Θα περνούσαν βεβαίως και από το Σπαθαρικόν, αφού ήταν στην διαδρομήν τους. Οι Διάβασε περισσότερα »

Οκτ 17

Ο ανάφεντος

1. Δεκαπέντε μέρες έμειναν από τη συνεστίασή μας στη Χοιροκοιτία στις 2 Νοεμβρίου και σας δίνω ένα αϊγιωρκίτικο αίνιγμα:

Έναν πράμαν πραματίτσιν, έσιει το ο κολιός τζι ο κίτσης, η κορόνα τζι ο καμμίτσης, έχω το τζι εγιώ τζι εσού, τζιαι το φύλλον του δεντρού. Τι είναι; Απαντήστε δίπλα στα Σχόλια επισκεπτών. Διάβασε περισσότερα »

Οκτ 16

Πρόσκληση για τη Συνεστίαση

 

Προσφυγικό Σωματείο

“Άγιος Γεώργιος Σπαθαρικού”

Συνεστίαση 2014

Διοργανώνεται και φέτος, την Κυριακή 02 Νοεμβρίου 2014, μια μέρα πριν από τη γιορτή του πολιούχου Αγίου μας, Αγίου Γεωργίου, η καθιερωμένη ετήσια συνεστίασή μας στο κέντρο Χαρίδειο στο χωριό Χοιροκοιτία. Διάβασε περισσότερα »

Οκτ 15

Έφυγε κι η Αφροδίτη χθες

Πριν καλά καλά συνειδητοποιήσουμε τον χαμό του Ανδρέα Χαρίτας (Γλύκα), και πληροφορηθήκαμε τον θάνατο της χωριανής μας Αφροδίτης Δημητράκη Ανδρέου. Η Αφροδίτη έφυγε κι αυτή χθες από τη ζωή σε ηλικία 86 χρόνων. Η κηδεία Διάβασε περισσότερα »

Οκτ 15

Απεβίωσε χθες ο Ανδρέας Χαρίτας

Απεβίωσε χτες το απόγευμα στη Λάρνακα σε ηλικία 70 χρόνων ο καλός χωριανός μας Ανδρέας Χαρίτας (Γλύκας). Καταγόταν από τη Γιαλούσα, όπου γεννήθηκε το 1944. Το 1962 παντρεύτηκε την Σταυρούλα Αλεξάνδρου από το χωριό μας, όπου και Διάβασε περισσότερα »

Οκτ 14

Το ζωνάριν

Πήγα το απόγευμα με τη γυναίκα μου στη θάλασσα για μπάνιο. Ο καιρός ήταν συννεφιασμένος και λίγο κρύος. Η γυναίκα μου δεν θέλησε να μπει στο νερό κι έκανε μια βόλτα στην παραλία. Ενώ εγώ κολυμπούσα, ο ήλιος κρύφτηκε στα σύννεφα κι Διάβασε περισσότερα »

Οκτ 13

Ο Νέρωνας και ο Τάσσος

Στην καθημερινή μας στήλη Σαν σήμερα ανάμεσα σε άλλα αναφέρεται η άνοδος στο ρωμαϊκό θρόνο του Νέρωνα το (64 μ.Χ.), που τον ίδιο χρόνο εξαπέλυσε τον πρώτο διωγμό κατά των χριστιανών, και ο θάνατος του Έλληνα χαράκτη Τάσσου το Διάβασε περισσότερα »

Παλαιότερα άρθρα «