Ιουν 30

Φαλλιμέντον (=χρεοκοπία)

Η προηγούμενη μας ερώτηση ήθελε την ερμηνεία της κυπριακής έκφρασης «Τρεξίματα του ήλιου». Η ανταπόκριση υπήρξε πενιχρή. Οι απαντήσεις ήταν λιγότερες από δέκα. Ο Δημήτρης πρώτα και ακολούθως ο Νικόλας ζήτησαν να την απαντήσω, με το σκεπτικό ότι είναι δύσκολη. Μακάρι να είναι αυτός ο λόγος, αν και δεν πολυσυμφωνώ. (Επ” αυτού θα επανέλθω μετά την ψηφοφορία στη σημερινή μας ερώτηση).

Εν πάση περιπτώσει, «Τρεξίματα του ήλιου» σημαίνει «κατά τη δύση του ήλιου» (Κωνσταντίνου Γιαγκουλλή, Θησαυρός Κυπρ. Διαλέκτου, σελίδα 663).

Η καινούρια μας ερώτηση είναι από την ελληνική επικαιρότητα και τον φόβο μας για χρεοκοπία της χώρας Στην κυπριακή διάλεκτο, φαλλιμέντον της χώρας. Από ποια γλώσσα προέρχεται το φαλλιμέντον; Από την αρχαία ελληνική, από τα ιταλικά ή από τα τούρκικα; Όποιος δεν είναι σίγουρος, απαντά στην τύχη.

Ιουν 28

Η υπαρξιακή μου μνήμη στις 5 μ.μ.

Γράφει η Ελένη Παπαϊωάννου

Σήμερα ξαφνικά συνειδητοποίησα πως στα 35 μου και κάτι άρχισα πια να αγαπώ την ταυτότητα του πρόσφυγα. Δεν έχω πλέον την ανάγκη να δικάσω τίποτε και κανένα. Μου αρέσει έτσι όπως μεγάλωσα. Με τον πόνο, την απουσία και το όνειρο. Διάβασε περισσότερα »

Ιουν 27

Οι στίχοι του τραγουδιού

Δημοσιεύω σήμερα τους στίχους του τραγουδιού ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑΝ, με το οποίο έλαβε μέρος στον ψεσινό διαγωνισμό ο Πολιτιστικός Όμιλος ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ. Ο πατέρας, τον οποίο νοσταλγεί η κόρη του, είναι ο μ. πατήρ Ευέλθων, του οποίου Διάβασε περισσότερα »

Ιουν 26

Διάφορα

*** Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε πάλι τις Ερωτήσεις στην ιστοσελίδα μας. Κάνουμε αρχή με τη φράση της διαλέκτου μας «Τρεξίματα του ήλιου». Αν το θέσω και λίγο ποιητικά… Του ήλιου τα τρεξίματα, είναι ό,τι πρέπει για μια ποιητιή Διάβασε περισσότερα »

Ιουν 23

Το συναπάντημα

Το ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ είναι ένα από τα τραγούδια που θα λάβουν μέρος στον τελικό του Διαγωνισμού Σύνθεσης Κυπριακού Τραγουδιού την ερχόμενη Παρασκευή 12 Ιουνίου (9.30 μ.μ.), που θα μεταδίδεται από την τηλεόραση του ΡΙΚ.

Ιουν 23

Επίκαιρα ανέκδοτα

Από τη σατιρική σελίδα «Ο τοίχος είχε τη δική του ιστερία». Επίκαιρα ελληνικά ανέκδοτα.

Ο Σαμαράς είχε γράψει με κραγιόν στους καθρέπτες του Μαξίμου: «ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΤΡΟϊΚΑΣ» Διάβασε περισσότερα »

Ιουν 21

Το ζωντάνεμα της ιστοσελίδας και άλλες υποχρεώσεις μας

Γράφει ο Μιχάλης Ευαγγέλου

Διαβάζω καθημερινά την ιστοσελίδα του χωριού μας και χαίρομαι πραγματικά κάθε φορά που βλέπω κάποιο σχόλιο ή αναφορά για το χωριό μας. Συμφωνώ ότι είναι ένας τρόπος επικοινωνίας η δημοσίευση οποιωνδήποτε στοιχείων έχουν Διάβασε περισσότερα »

Ιουν 19

Ελληνικά ανέκδοτα

Δημοσιεύω πιο κάτω μερικά ανέκδοτα από τη σημερινή Ελλάδα. Τα πήρα από τον γνωστό «Τοίχο που είχε τη δική του υστερία». Διάβασε περισσότερα »

Ιουν 17

Παραβολικά

Ήταν ένας πλούσιος που ντυνόταν με ακριβά ρούχα και ζούσε καθημερινά με διασκεδάσεις. Ήταν κι ένας φτωχός, ο Λάζαρος, άρρωστος και πεινασμένος, που προσπαθούσε να χορτάσει από τα ψίχουλα που έπεφταν από το τραπέζι του Διάβασε περισσότερα »

Ιουν 15

Οι πιο έξυπνες ατάκες

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να απαντήσεις όταν σε προκαλούν, είναι μια έξυπνη ατάκα με δολοφονικό χιούμορ, που είναι πιο δυνατή κι από την πιο βαριά προσβολή. Ανά τους αιώνες πολλοί πνευματώδεις άνθρωποι και λαοί έχουν δώσει Διάβασε περισσότερα »

Παλαιότερα άρθρα «