Απρ 23

23 Απριλίου, του Αγ. Γεωργίου

Στις 23 Απριλίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Μεγαλομάρτυρος και Τροπαιοφόρου Αγίου Γεωργίου. Τέτοια μέρα το 303 ο άγιος μαρτύρησε κατά τη διάρκεια του μεγάλου διωγμού του Διοκλητιανού εναντίον των χριστιανών.

Στο σκλαβωμένο χωριό μας, που έχει την ευλογία να φέρει το όνομά του, ετελείτο λειτουργία για τον πολιούχο άγιό μας, αλλά με ιδιαίτερη λαμπρότητα ετιμάτο ο άγιος στις 3 Νοεμβρίου, γιορτή της ανακομιδής των λειψάνων του.

Για 41 χρόνια η εκκλησία του αγίου στο χωριό μας περνά το δικό της δράμα. Οι κατακτητές την έχουν μετατρέψει σε τζαμί, αφού προηγουμένως φρόντισαν να τη λεηλατήσουν. Έκλεψαν τις εικόνες και τα ιερά σκεύη, κατέστρεψαν το εικονοστάσι, ανέσκαψαν την αγία Τράπεζα. Κι ο αδυσώπητος χρόνος, σύμμαχός των κατακτητών, την έχει καταστήσει ετοιμόρροπη.

23 Απριλίου σήμερα, και φέρνουμε στη μνήμη μας όχι μόνο την εκκλησία μας, αλλά και το χωριό μας και τους κατοίκους του όπως ήταν πριν από τον ξεριζωμό του 1974. Πόσοι έχουν φύγει μέσα σ” αυτά τα 41 χρόνια με τ” όνειρο του γυρισμού ανκπλήρωτο!

Πότε επιτέλους θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε ελεύθεροι σ” έναν ελεύθερο Άγιο Γεώργιο Σπαθαρικού και στα άλλα σκλαβωμένα μέρη μας; Πότε θα μπορέσουμε να τελέσουμε ελεύθερα τη θεία λειτουργία στην εκκλησία μας; Πότε θα τιμήσουμε τον άγιό μας στο σπίτι του;

Ο πολιούχος του χωριού μας ας μας δίνει δύναμη αντοχής, πίστη, ελπίδα και καρτερικότητα αναμονής για επιστροφή στο αγαπημένο μας χωριό, στο δικό του χωριό.

Απρ 21

21η Απριλίου 1967

Σαν σήμερα πριν από 48 χρόνια, στις 21 Απριλίου 1967, εκδηλώθηκε στην Αθήνα το πραξικόπημα των Ελλήνων συνταγματαρχών, με επικεφαλής τους Παπαδόπουλο, Παττακό και Μακαρέζο. Η δημοκρατία στην Ελλάδα κατελύθη. Η Διάβασε περισσότερα »

Απρ 19

Ομαδική εκδρομή και Φωτογραφίες

Μια πρόταση του Μιχάλη Ευαγγέλου για ομαδική επίσκεψη στο χωριό μας δημοσιοποίησε προχθές στα «Σχόλια επισκεπτών» ο Χριστάκης Νικολάου. Προτεινόμενη ημερομηνία η 3η Μαΐου (μεθεπόμενη Κυριακή). Εάν υπάρξει Διάβασε περισσότερα »

Απρ 17

Δεφτέρι, τεφτέρι

Έγραψα χτες για ένα περιστατικό στην τράπεζα σχετικά με τη λέξη δεφτεράκι (δεφτέρι και τεφτέρι), που μια υπάλληλος το έγραψε με υ (δευτεράκι). Υποστήριξα ότι το σωστό είναι με φ, αλλά τόσο οι υπάλληλοι όσο και οι πελάτες υποστήριζαν το Διάβασε περισσότερα »

Απρ 16

Κουβέντα για μια λέξη

Πήγα χτες στην τράπεζα να πληρώσω ένα πρόστιμο για οδήγηση σε απαγορευμένη λωρίδα του δρόμου. Έδωσα την καταγγελία του αστυνομικού στην υπάλληλο. Προσπάθησε εκείνη να μπει στη σχετική ιστοσελίδα, αλλά το σύστημα δεν Διάβασε περισσότερα »

Απρ 15

Έχετε στομαχόπονους;

Έχετε συχνά στομαχικές κράμπες, φούσκωμα και αέρια; Είτε φάγατε κάτι που σας βαρυστομάχιασε τώρα μετά τις νηστείες, είτε οι ενοχλήσεις οφείλονται στο άγχος ή σε κάποιον ιό και χρειάζεστε άμεση ανακούφιση; Τότε δοκιμάστε τα παρακάτω Διάβασε περισσότερα »

Απρ 12

Χριστός Ανέστη!

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη

του Κ. Σ. Αγίου Γεωργίου Σπαθαρικού

εύχονται στους χωριανούς

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

με υγεία και ευτυχία. Διάβασε περισσότερα »

Απρ 10

Μεγάλη Παρασκευή- Ο Θρήνος της Παναγίας

Άρκοντες αφουγκράστε μου της Δέσποινας τον θρήνον / που κλαίει τον μονογενή εις τον σταυρόν εκείνον.

Άδε μαντάτο σκοτεινό και μέρα λυπημένη / που ήλθεν σήμερον σ” εμέ την πολυπικραμένη Διάβασε περισσότερα »

Απρ 09

Αγία και Μεγάλη Πέμπτη

Τα γεγονότα της τελευταίας μέρας της επίγειας ζωής του Χριστού αναβιώνουν σήμερα στην Εκκλησία μας.

Ο Μυστικός Δείπνος. Διάβασε περισσότερα »

Απρ 07

Μεγάλη Τρίτη

Τη Μεγάλη Τρίτη επιτελούμε ανάμνηση της παραβολής των δέκα παρθένων και της παραβολής των ταλάντων. Η πρώτη παραβολή μας παρακινεί να είμαστε έτοιμοι πριν μας προλάβει ο θάνατος. Η δεύτερη μας παρακινεί να καλλιεργούμε και να Διάβασε περισσότερα »

Παλαιότερα άρθρα «