Ιουλ 28

Πώς οδηγούμε στον καύσωνα;

Όταν η θερμοκρασία ξεπερνά κατά πολύ τους 30 βαθμούς Κελσίου, λαμβάνουμε μέτρα προστασίας του εαυτού μας. Γνωρίζουμε όμως τι πρέπει να κάνουμε όταν οδηγούμε υπό τόσο δύσκολες συνθήκες;

Καταρχάς οφείλουμε να διατηρήσουμε τη θερμοκρασία στην καμπίνα των επιβατών όσο πιο δροσερή γίνεται. «Όταν στο εσωτερικό του αυτοκινήτου η θερμοκρασία είναι 35 βαθμοί Κελσίου η αντίδραση του οδηγού είναι κατά 20% πιο αργή σε σχέση με τους 25 βαθμούς Κελσίου», εξηγεί ο Angel Suarez, μηχανολόγος στη Seat. «Είναι σαν να οδηγούμε με 0,5 gr. αλκοόλ ανά lt. αίματος, στον οργανισμό μας».

Πριν θέσουμε σε λειτουργία τον κλιματισμό, ανοίγουμε όλα τα παράθυρα για τουλάχιστον 30 sec, ώστε ο καυτός αέρας να φύγει από το εσωτερικό του οχήματος. Βάζουμε το air condition στη θέση λειτουργίας «AUTO» και όχι κάτω από τους 21 βαθμούς Κελσίου. Αν το ταξίδι μας είναι πολύωρο, κάνουμε στάσεις ανά 2 ώρες και πίνουμε αρκετά υγρά.

Παράλληλα πρέπει να ελέγχουμε τακτικά τα επίπεδα λαδιού και ψυκτικού υγρού στο αυτοκίνητό μας, όπως επίσης την πίεση των ελαστικών.

Πηγή: newsauto.gr

Ιουλ 25

Από την κατσηποδκιά στη μονάστρα

Από κάποιο λάθος, η προηγούμενη ερώτηση της ιστοσελίδας μας ήταν ελλιπής. Κι έλειπε ακριβώς η λέξη, της οποίας ζητούσαμε τη σημασία, η λέξη κατσηποδκιά. Επειδή δεν μπορούσε να γίνει διόρθωση, αλλάζουμε την ερώτηση, αφού δώσουμε πρώτα την ερμηνεία της λέξης. Κατσηποδκιά λοιπόν είναι η κακοτυχία, ο κακός οιωνός, το κακό ποδαρικό, το άσχημο γούρι.

 

Νέα κυπριακή λέξη τώρα, η μονάστρα. Τι είναι η μονάστρα;

– Μια κατσίκα που αρέσκεται να ξεχωρίζει από το κοπάδι και να βόσκει μόνη;

– Μια κοπέλα που ξενυχτάει μόνη στο ύπαιθρο κάτω από τ” άστρα;

– Ή μια ηλικιωμένη γυναίκα που μονάζει σε μοναστήρι;

Εδώ σας θέλω! (Κι ελπίζω να μην υπάρχει λάθος αυτή τη φορά)

Ιουλ 24

ΥΠΟΜΝΗΜΑ της Συντονιστικής Απ. Βαρνάβα-Σαλαμίνας

Με την ευκαιρία των θλιβερών επετείων του Πραξικοπήματος και της Εισβολής του 1974 η Συντονιστική Επιτροπή των Εκτοπισμένων Κοινοτήτων της περιοχής Αποστόλου Βαρνάβα – Σαλαμίνας συνήλθε χθες στις 7.30 μ.μ. στη Χοιροκοιοία και Διάβασε περισσότερα »

Ιουλ 22

Οι ερωτήσεις μας

Η προηγούμενή μας ερώτηση ζητούσε την έννοια του ρήματος της διαλέκτου μας κατσάρω. Κατσάρω σημαίνει καταδιώκω, βάζω στην κάτσα. Από το ιταλικό ρήμα cacciare (κυνηγώ), caccia (κυνήγι, δίωξη, καταδίωξη). Διάβασε περισσότερα »

Ιουλ 20

Παγωμένο τριαντάφυλλο…

Γράφει η Ελένη Παναγιώτη Παπαϊωάννου

Ο Καστοριάδης έγραψε κάπου πως ζούμε στην εποχή όπου μετράει, δηλαδή αξίζει, μόνο ό,τι μετριέται, ό,τι δηλαδή Διάβασε περισσότερα »

Ιουλ 19

Καταδίκη του Μονοφυσιτισμού

Η Εκκλησία τιμά σήμερα τους 650 πατέρες που έλαβαν μέρος στη Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο το 451 στη Χαλκηδόνα, προάστιο της Κωνσταντινούπολης. Η Σύνοδος, που την είχε συγκαλέσει ο αυτοκράτορας Μαρκιανός και η σύζυγός Διάβασε περισσότερα »

Ιουλ 17

Τάδε έφη Νίτσε

Ο Φρειδερίκος Νίτσε (1844 – 1900), μεγάλος Γερμανός φιλόσοφος, λέει για τους Έλληνες:

«Δεν υπάρχει λαός στον κόσμο ο οποίος να έχει προσφέρει τόσα στην ανθρωπότητα όσα ο ελληνικός και να έχει Διάβασε περισσότερα »

Ιουλ 15

ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Γράφει η Ελένη Μόσσιλα

Σαράντα ένα χρόνια δύσκολα και πονεμένα διάβηκαν, από εκείνο τον Ιούλη του 1974 που κατακαλόκαιρα μαύρα σύννεφα πολέμου κάλυψαν την Κύπρο μας. Τα μηνύματα των καιρών και των καταστάσεων έδειχναν τότε τα δόντια τους.  Κανένας Διάβασε περισσότερα »

Ιουλ 14

Ποττέ τους εν αλλάσσουν

Αντιγράφω από εφημερίδα της 4ης Ιουλίου ένα ποίημα του Ευθύμιου Σ. Ευθυμίου στην κυπριακή διάλεκτο, που μου φαίνεται επίκαιρο και διαχρονικό μαζί. Έχει τίτλο Ποττέ τους εν αλλάσσουν.

Σιηλιάες γρόνι” αμέτρητα, πας τούν” της Γης τη ζήση Διάβασε περισσότερα »

Ιουλ 12

Οι ερωτήσεις μας

Η προηγούμενη μας ερώτηση αφορούσε τη λέξη της διαλέκτου μας φαλλιμέττο(ν), που σημαίνει χρεοκοπία, πτώχευση. Από ποια γλώσσα προέρχεται; Προέρχεται από τα ιταλικά, από το ρήμα fallire, που σημαίνει χρεοκοπώ, πτωχεύω. (Την Διάβασε περισσότερα »

Παλαιότερα άρθρα «