Δεκ 21

Ιωάννης Καποδίστριας

Στα ΓΕΓΟΝΟΤΑ της στήλης Σαν Σήμερα είναι στην πρώτη θέση το γεγονός ότι στις 21.Δεκεμβρίου 1828 δημοσιεύτηκε το Διάταγμα με το οποίο ο Ιωάννης Καποδίστριας ιδρύει στο Ναύπλιο τη Στρατιωτική Σχολή των Ευελπίδων.

Κάνοντας κλικ στο όνομα του Καποδίστρια, μπορείτε να βρείτε όλη την Ιστορία του μεγάλου Έλληνα πολιτικού και τις προσπάθειές του να δημιουργήσει κράτος μέσα από τις στάχτες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και τις μύριες όσες δυσκολίες που συνάντησε. Κάτω από το άρθρο θα βρείτε και ιστορικά ανέκδοτα της εποχής.

Δεκ 20

Της 6ης και της 30ής

Αντιγράφω από είδηση: Αναβλήθηκε η σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ.  του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την έγκριση της 6ης επιθεώρησης του κυπριακού προγράμματος στήριξης από κλιμάκιο της Τρόικας και την εκταμίευση της δόσης των 86 εκατομμυρίων ευρώ εκ των 350 εκατομ. της συνολικής δόσης. Αιτία η απόφαση της Βουλής να αναστείλει μέχρι την 30η Ιανουαρίου την εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις…

Ούτε την απόφαση της Βουλής σχολιάζω ούτε το άγγρισμα του Δ.Σ. του ΔΝΤ. Απλώς θέλω να επισημάνω ένα ορθογραφικό λάθος, που το συναντούμε πολύ συχνά. Η 30η (Ιανουαρίου) όπως γράφεται είναι λάθος. Αν τη γράφαμε με γράμματα όπως την ακούμε, θα την γράφαμε έτσι: Η τριακοστή (εννοείται ημέρα του Γενάρη). Το ήτα της λήγουσας έχει τόνο (-ή). Επομένως όταν χάριν συντομίας την γράφουμε με τον αριθμό 30 και την κατάληξη (ή), πρέπει ο τόνος του ήτα να διατηρείται: 30ή, όπως λέμε 40ή, 100ή, 1000ή κ.ο.κ.

Όπως παρατηρούμε στην είδηση, γράφει σωστά: της 6ης επιθεώρησης, της έκτης το ήτα δεν τονίζεται. Έτσι γράφουμε: της 1ης, της 10ης, της 25ης Μαρτίου, της 28ης Οκτωβρίου κτλ.

Δεκ 19

Παγκόσμια μέρα μετανάστευσης (18.12.14)

«Την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστευσης, ας επιβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας να διαμορφώσουμε ποικιλόμορφες και ανοικτές κοινωνίες που να παρέχουν ευκαιρίες και ζωές αξιοπρέπειας για όλους τους μετανάστες» –  Μήνυμα του Ban Ki- Διάβασε περισσότερα »

Δεκ 18

Ο Χορός του Ζαλόγγου (18.12.1803)

Μετά από πολλούς πολέμους με τον Αλή Πασά οι Σουλιώτες συμφώνησαν μαζί του να εγκαταλείψουν τα χωριά τους με τις οικογένειες και τον οπλισμό τους. Μόνο ο καλόγερος Σαμουήλ έμεινε στο Κούγκι με μερικούς Σουλιώτες κι όταν μπήκαν Διάβασε περισσότερα »

Δεκ 16

Διενέργησαν ή διενήργησαν

Διενέργησαν ή διενήργησαν εξετάσεις; Ποιο είναι το σωστό; με ρωτά ο αγαπητός μου Νικόλας στα Σχόλια Επισκεπτών.

Αγαπητέ μου Νικόλα, είναι σωστές και οι δυο εκδοχές του ρήματος – η πρώτη είναι λόγια, δηλαδή είναι τύπος που Διάβασε περισσότερα »

Δεκ 15

Τι πάει να πει το ρήμα τριολίζω;

Σήμερα έχουμε νέα ερώτηση: Τι σημαίνει το ρήμα της κυπριακής διαλέκτου τριολίζω; Δείτε τις τρεις επιλογές κι επιλέξτε και ψηφίστε εκείνην που νομίζετε ότι είναι η σωστή. Διάβασε περισσότερα »

Δεκ 12

Παραδόσεις για τον άγιο Σπυρίδωνα

Πολλές είναι οι παραδόσεις για τη συμπεριφορά και τα θαύματα του αγίου Σπυρίδωνα. Η πιο γνωστή είναι για το θαύμα που έκανε με το κεραμίδι στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο (το 325 στη Νίκαια), που όταν το έσφιξε στη χούφτα του έλιωσε και τα επί Διάβασε περισσότερα »

Δεκ 11

Ψηλό το προσδόκιμο ζωής

Όπως προκύπτει από στοιχεία του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) και της Κομισιόν, το προσδόκιμο ζωής στις χώρες της Ε.Ε. αυξήθηκα κατά 5 και πλέον χρόνια την περίοδο 1990 με 2012. Οι άνθρωποι ζουν κατά μέσο όρο περισσότερο στην Ισπανία (προσδόκιμο 82,5), στην Ιταλία (82,4 χρόνια), τη Γαλλία (82,1) και τη Σουηδία (81,8). Το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής παρουσιάζεται στη Λιθουανία (74,1), τη Λετονία (74,1), τη Βουλγαρία (74,4) και τη Ρουμανία (74,5). Η Κύπρος έχει αρκετά ψηλό προσδόκιμο ζωής με 81,1. Ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 79,2.

………………………………….

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ το 1922 γεννήθηκε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης.  Κάντε κλικ  στο όνομά του και… δεν θα το μετανιώσετε.

 

Δεκ 09

Γιατί πρέπει να γελούμε

Το γέλιο είναι το φάρμακο με τις καλύτερες παρενέργειες, καθώς προσφέρει θετικά σε σωματικό, ψυχολογικό, συναισθηματικό και κοινωνικό επίπεδο. Το γέλιο με φίλους είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας,

Διάβασε περισσότερα »

Δεκ 08

Πένθη του χωριού μας

Απεβίωσε χτες στο Φρέναρος η καλή μας χωριανή Παρασκευή Σύννου.

Η Παρασκευή (Παρασκευού) γεννήθηκε στον Άγιο Γεώργιο Σπαθαρικού στις 29.4.1938 και ήταν ένα από τα πέντε παιδιά Διάβασε περισσότερα »

Παλαιότερα άρθρα «